3 fel som alla löpare gör

Lär av andras fel och bli en bättre och gladare löpare.

Kvinna springer på en väg på morgonen.

Få bästa starten på ditt liv som löpare med de här enkla tipsen.

© iStock

Varför göra samma fel som alla andra som börjar springa? Undvik de värsta nybörjarfelen genom att följa de här råden.

1. Du går ut för hårt

Tålamod är en dygd – också när du ska bygga upp din löparform. Din kondition förbättras snabbt, men dina muskler, leder och senor tar tid på sig för att bli starka nog och klara den nya belastningen. Ger du dem inte det, riskerar du att bli skadad.

Tips! Följ ett löpprogram istället för att springa lite som du själv tänker. En tumregel säger att du ska öka din löpdistans med 10 procent i veckan. Springer du totalt 5 km den första veckan, ska du alltså öka med 0,5 km nästa vecka.

2. Du tränar för hårt när du ska vila

Dagen efter en lång löprunda är det viktigt att kroppen får lov att återhämta sig. Detta är extra viktigt om du är över 40 år, för ju äldre du är, desto längre tid tar det för kroppen att bli redo igen.

Tips! Är du i god form är det okej med en liten joggingrunda, men annars kan du gå en promenad, cykla eller simma – om det är fullständigt omöjligt för dig att vara stilla.

3. Du fokuserar för mycket på fart

Fart är bra, och även om du bara blir snabbare av att pressa dig själv, behöver du inte sätta rekord varje gång. Det tempo som känns bra på en kylig, vindstilla dag, kan kännas outhärdligt på en varm dag då solen steker.

Tips! Lyssna på din kropp. Är den trött så lämna pulsklockan hemma och låt kroppen bestämma tempot. Men känner du dig stark i benen, är det idag som du ska sätta nya rekord.

Källa: Runner’s World