Därför ska du träna på löparbana

Löpning är en prestationsidrott, men det behöver inte alltid handla om att löpa ”snabbare” eller ”längre”. Ibland kan det vara bra att lägga undan alla ambitioner och fokusera på att ha rolig. Ge dina dagliga löparvanor ett lyft och bege dig till närmaste löparbana - det kan tillföra en helt ny dimension till din träning.

Kvinnor på löparbana.

LÖPARBANA – Riktiga banlöpare löper i spikskor, men du kan lika gärna använda dina vanliga löpskor. Om du även äger ett par lättare löpskor så kan det vara bra att använda dem istället.

© iStock

Träning på löparbana

Hårdhetsgrad: 8/10

Många tror att löparbanorna bara är till för elitlöpare. Men även om många sprintlöpare och långdistanslöpare håller till där, så kan det vara riktigt roligt och givande att beträda de röda eller blå gummibanorna även som vanlig motionär. Det finns löparbanor på många friidrottsarenor runt om i landet.

De flesta är i kommunal ägo och öppna för allmänheten, så sök information i ditt närområde. Ett varv på löparbanorna utomhus är 400 meter långt. Det består oftast av sex eller åtta banor, och för varje bana längre ut blir varvet ca sju meter längre. Banan har formen av en ellips och varje långsida samt varje kurva är 100 meter. Det gör att träningsmöjligheterna är många.

Varför? Löparbanornas flacka, jämna underlag och exakt uppmätta sträcka gör att det är möjligt att löpa kortare sträckor än man är van vid. Man har hela tiden koll på hur långt man springer och hur långt det är kvar. Det är mentalt stärkande och många upplever att de löper mycket snabbare än de brukar när de är på en löparbana.

Två roliga banpass

  1. In and out sprints
    En rolig form av fartlek där du löper snabbt på långsidorna och joggar i kurvorna. Löp 6–12 varv på detta sätt.
  2. Mile down
    Ett så kallat trappintervallpass där varje intervall blir lite kortare. Börja med att springa fyra varv (1 600 m eller cirka en engelsk mile), vila i 4 min. och löp sedan tre varv följt av 3 minuters vila, löp två varv med 2 minuters vila och avsluta med ett varv i full fart.

Rätt och fel på löparbanan:

  • Löp moturs.

  • Skippa musiken i öronen.

  • Jogga på ytterbanorna. Innerbanorna är till för snabbare löpare.

  • Pusta ut när du stannar och se dig om bakåt.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 7/2018