Träning på löparbana
Hårdhetsgrad: 8/10
Många tror att löparbanorna bara är till för elitlöpare. Men även om många sprintlöpare och långdistanslöpare håller till där, så kan det vara riktigt roligt och givande att beträda de röda eller blå gummibanorna även som vanlig motionär. Det finns löparbanor på många friidrottsarenor runt om i landet.
De flesta är i kommunal ägo och öppna för allmänheten, så sök information i ditt närområde. Ett varv på löparbanorna utomhus är 400 meter långt. Det består oftast av sex eller åtta banor, och för varje bana längre ut blir varvet ca sju meter längre. Banan har formen av en ellips och varje långsida samt varje kurva är 100 meter. Det gör att träningsmöjligheterna är många.
Varför? Löparbanornas flacka, jämna underlag och exakt uppmätta sträcka gör att det är möjligt att löpa kortare sträckor än man är van vid. Man har hela tiden koll på hur långt man springer och hur långt det är kvar. Det är mentalt stärkande och många upplever att de löper mycket snabbare än de brukar när de är på en löparbana.