Hur vet man om man är övertränad?

Jag löptränar tre gånger i veckan, men misstänker att jag är på väg att bli övertränad. Mina tider har nämligen blivit långsammare och min puls har blivit högre. Kan det stämma trots att jag tränar så relativt lite?

trött kvinna i löparkläder

OVERTRAENING Om pulsen är högre än den brukar vara, så kan det vara ett tecken på att kroppen är stressad och behöver ett träningsuppehåll.

© iStock

Övertränad av tre träningspass i veckan?

SVAR: Så kan det mycket väl vara. Det är inte bara eliten som drabbas av överträningssymptom – även vanliga motionärer kan ligga i farozonen. Medan en elitlöpare med många års träning och tusentals mil i benen klarar av att träna tio pass i veckan, så kan nybörjare som inte har tränat förut drabbas av överträningssymptom av ”bara” tre träningspass i veckan. Överträning beror inte så mycket på hur man tränar rent objektivt, utan mer på hur mycket man tränar jämfört med vad man är van vid sedan tidigare. Överträning innebär inte bara att kroppen är trött, utan det kan vara ett allvarligt tillstånd som tar månader att bli av med. Börja med att ta ett par dagars träningsuppehåll och se om symptomen försvinner. Annars bör du vila ännu längre.

Vanliga fysiska tecken på överträning

Det finns inga konkreta tester som visar hur belastad kroppen är. Det gäller att lyssna på kroppen:

Sämre prestation: Om din prestationsförmåga försämras utan anledning, så bör du tolka det som en varningssignal.

Högre puls: Kontrollera din vilopuls varje morgon innan du kliver upp ur sängen. Om pulsen är förhöjd flera dagar i rad, så bör du utvärdera din träning.

Trötthet: Ökad trötthet är ett vanligt tecken på att kroppen är hårt pressad.

Smärta och ömhet: Det är normalt att ha lite träningsvärk i musklerna, men om du har värk i lederna en längre tid så bör du dra ned på träningen.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 1/2018