Är gång lika effektivt som löpning?

Man ska inte underskatta en rask promenad. Att gå kan faktiskt vara lika sunt som att springa.

Kvinna knyter löpskorna

Gång eller löpning – vad är sundast?

Förbränning vid löpning och gång

Om det bara är kaloriförbränningen som du fokuserar på, så nej – löprundan trumfar promenaden.

Här kan du räkna ut hur mycket du förbränner när du tränar

Studier visar att du vid en kilometer löpning förbränner cirka 25 % fler kalorier än om du går samma distans. Det beror bland annat på att löpningen sätter igång en betydligt större efterförbränning än promenaden. Går du mycket raskt, eventuellt med inlagda intervaller i backarna där du ökar pulsen på allvar, så blir skillnaden dock mindre.

Du kan faktiskt enkelt öka din förbränning efter en promenad. Se här hur du gör

Många fördelar med att gå

Å andra sidan är kaloriförbränning inte allt. Faktiskt finns det en lång rad fördelar med att gå: Du får i princip samma hälsomässiga utdelning som vid löpning när det gäller att stärka blodom­loppet och musklerna. Gång är dessutom inte lika påfrestande för muskler, leder och senor, och det minskar skaderisken betydligt. Löpningen kräver en långvarig uppbyggnad av formen och – även efteråt – att man är noga med att kroppen får återhämta sig. De flesta klarar dock en rask promenad varje dag.

Ett aktivitetsarmband med stegräknare är optimalt om du vill gå mer. Men vilket ska du välja? Kolla här!

Ett jätteplus med gång är också att det är mer skonsamt för kroppens kolhydratdepåer än löp­träningen. Du är inte lika frestad att stoppa i dig kalorierna du har förbränt när du har tagit en promenad som när du sprungit.

Den enda nackdelen med att gå för hälsans skull är egentligen att det tar längre tid att gå 20–30 km under en vecka än att springa samma distans. Så fortsätt du med dina promenader – den bästa motionen är ju ändå den som du faktiskt får gjord.

Så får du in fler steg i vardagen