4 överraskande vinster med att gå baklänges

Vad händer om vi stänger av autopiloten och faktiskt koncentrerar oss på att gå? Se varför det kan vara bra att gå baklänges.

Kvinna som går baklänges.

BAKOCHFRAM En högre kaloriförbrukning är bara en av vinsterna med att gå baklänges.

© iStock

Det faller oss helt naturligt att sätta ena foten framför den andra när vi ska ta oss någonstans. Men om du går baklänges utmanar du både kroppen och hjärnan på ett sätt de inte är vana vid.

Du kan t ex inte se var du kliver. Det kan verka läskigt, men om du väljer ett ställe utan hinder finns det mycket att vinna på att gå baklänges.

40% fler kalorier förbränner du per minut när du går baklänges i jämförelse med när du går som vanligt.

4 överraskande vinster med att gå baklänges

Du förbränner fler kalorier

Möjligen för att man inte kan stänga av hjärnan utan måste spänna alla muskler och koncentrera sig.

En studie av kvinnor som genomförde ett sexveckors träningsprogram på löpband, visade att kvinnor som gick och joggade baklänges förbrände mest fett.

Du får bättre balans och stabilitet

Det kräver större koncentration och större aktivering av de muskler och leder som stärker din balans när du går bakåt.

I en koreansk studie fick två grupper – en som gick normalt och en som gick baklänges – gå barfota på ett löpband i 20 minuter om dagen. Efter fyra veckor såg forskarna att baklängesgruppen hade uppnått bättre balans och stabilitet än den andra gruppen.

Du tränar knäna

Om du har ont i knäna kan det vara bra att vända belastningen genom att gå bakåt istället för framåt. Du får en helt annan stretch på baksidan av knäet och stärker viktiga muskler i benen som hjälper dig att hålla knäet friskt och starkt.

Det är bra för ländryggen

Sättet du använder din kropp när du går baklänges kan också vara bra om du har ont i ländryggen.

I en liten amerikansk studie fick 21 patienter med kronisk ländryggssmärta och 21 friska försökspersoner gå både bakåt och framåt på ett löpband medan deras muskler övervakades. För båda grupperna aktiverades musklerna i nedre delen av ryggen och coren i högre grad när de gick baklänges.

I FORM nr. 11/2023