10 saker som lägger krokben för dina promenader

Undviker du att gå på grund av någon av de här dåliga ursäkterna? Då kan du snöra på dig skorna nu, för här ger vi dig lösningen så att du får gå fler steg varje dag.

Kvinna på promenad

GÅ UT OCH GÅ – IDAG! Är du bra på att hitta på ursäkter för varför du inte ska ta en promenad idag? Då är den här artikeln till dig

© iStock

Så går du mer i vardagen

1. Det regnar så jag kan inte gå idag

Lösning: Du investerar i ett bra regnställ som både andas och stoppar regnet, för motionen är viktigare än lite regn. Du kan kolla på smhi.se och låta vädret avgöra hur och när du ska gå hemifrån på morgonen eller lämna jobbet på eftermiddagen. Om du med lite planering kan undvika en regnskur så finns det ingen anledning att gå just när det regnar som mest.

2. Det är för långt att gå

Lösning: Ta bussen eller tåget en bit av vägen och kliv sedan av och gå resten av vägen. Det är bäst att börja med kollektivtransporten så att du inte blir kall när du stannar till och står och väntar på bussen/tåget.

3. Jag vill inte vara svettig när jag är framme

Lösning: Inte många behöver duscha efter en promenad, men det kan vara skönt att fräscha upp sig. Ha en deodorant, en hårborste och lite makeup i din skrivbordslåda på jobbet, och ta med en torr tröja och behå i väskan. Du kan använda en svetthämmande antiperspirant på kvällen innan du går och lägger dig. Den fungerar nämligen bäst på dina svett­körtlar när du vilar och du får effekten hela nästa dag.

4. Jag använder min bil i jobbet

Lösning: Det är inte många som använder bilen varje dag så utnyttja de dagarna då du inte absolut måste ha bilen. Ska du ha bilen med varje dag så gå en promenad på lunchen med en macka i handen, eller välj att gå någon annan gång under dagen. Oavsett om du väljer morgonen, direkt efter jobbet, eller innan du ska lägga dig så skriv in det i kalendern så att det blir av.

5. Det är mörkt när jag ska gå hemifrån

Lösning: Köp en pannlampa så att du ser var du går och sätt reflexer på kläder och ryggsäck så att bilisterna ser dig. Njut av att se hur det ljusnar och hur det långsamt blir mer liv på gatorna.

6. Jag ska lämna barn på vägen

Lösning: Ta cykeln eller bilen till dina barns skola eller dagis, lämna barnen och låt så två- eller fyrhjulingen stå till efter jobbet. Gå sedan till jobbet och gärna tillbaka igen efteråt. Eller ta bussen om du har ont om tid.

Ett aktivitetsarmband med stegräknare är optimalt om du vill gå mer. Men vilket ska du välja? Kolla här!

7. Det är tråkigt att gå

Lösning: Variera dina promenader så att du inte får tråkigt. Variera din rutt, kanske med omvägar genom nya kvarter, och variera din hastighet. En pulsklocka eller en stegräknare gör också promenaden roligare eftersom du kan hålla koll på puls, tempo, kaloriförbrukning eller antal steg. Att gå med favoritmusiken i öronen kan också göra turen till ett rent nöje.

8. Det tar för lång tid att gå

Lösning: Utnyttja dina promenader till att stöka undan en del av de telefonsamtal som du annars skulle behöva ringa senare. Det kan både vara jobbrelaterade samtal och en trevlig pratstund med mamma eller en väninna. Plötsligt flyger tiden iväg på promenaden!

9. Jag saknar min cykel/bil på andra hållet

Lösning: Om du till exempel går till jobbet på morgonen och saknar cykeln eller bilen när du ska hem, så kolla om du kan åka kollektivt hem. Om det inte går kan du ta cykeln eller bilen en bit på vägen, parkera några kilometer från jobbet och gå sedan resten av vägen. När du ska hem igen på eftermiddagen går du tillbaka till cykeln eller bilen och kör resten av vägen hem.

10. Jag får ont i mina fötter

Lösning: Köp bra skor i en sportaffär där du kan få rådgivning. Börja försiktigt med att gå två eller tre kilometer, och öka sedan långsamt distansen. Nöj dig till en början med att bara gå tre gånger i veckan så att dina fötter får en chans att vila.