Välj rätt sadel

En bra sadel är avgörande för att slippa smärtor. Men en bra sadel är inte bara en bra sadel. Det finns många olika varianter, och det gäller att hitta den som passar just dig.

cykelsadel

Sadelsmärtor kan förstöra cykelturen, men om du följer våra råd här på sidan så kan du lätt undvika de smärtsamma cykelpassen.

Hård eller mjuk:

Det är lockande att välja en mjuk och stoppad sadel. Kör du med cykelbyxor med kudde, betyder dock den dubbla stoppningen att sittbensknölarna sjunker in och att blodtillförseln till de utsatta områdena försämras. Välj därför en hård sadel i kombination med ett par bra cykelbyxor.

Mtb eller racer:

Det är ingen skillnad på en mtb-sadel och en racersadel, men eftersom en mtb-sadel får fler stötar så är det bra att välja en sadel i lite kraftigare och mer hållbart material.

Sadelbredd:

Något av det viktigaste är att sadeln är så pass bred att den stödjer sittbensknölarna. Racersadlarna är tänkta för små, tunna män på 65 kilo och sadlarna är ofta för smala för en typisk skandinav. För att ta reda på hur bred sadel du behöver bör du mäta avståndet mellan dina sittbensknölar. Det gör du genom att sätta dig på en pappkartong och mäta avståndet mellan de två fördjupningar som uppstår. En del cykelhandlare har också en speciell kudde till hjälp för att mäta avståndet mellan sittbensknölarna. Sadlarna finns normalt i tre bredder – välj en bredd som stöder sittbensknölarna utan att vara för bred.

Glipa eller ej:

Det blir allt vanligare med sadlar med en delning i mitten. Klyftan ska minska trycket mot underlivet och öka blodtillförseln. Det är inte vetenskapligt bevisat att det fungerar – men prova själv får du se om det är något för dig. Sadlarna är dock inte lika slitstarka som de traditionella sadlarna, så är du en tungviktare som cyklar mountainbike bör du undvika en sån sadel.

Vad är sadelsmärtor?

Det är helt naturligt att man får ont i baken när man börjar att tillbringa mer tid än vanligt i sadeln. Smärtorna uppstår oftast i underlivet (det lilla området mellan anus och de ädla delarna) och i sittbensknölarna – de två benknotorna som kan kännas under sätesmusklerna och som bär upp kroppsvikten när man sitter på sadeln.

Smärtorna beror på att trycket blir stort mot dessa små delar av kroppen när de får bära upp hela kroppstyngden. Blodtillförseln försämras därmed liksom syre- och näringsförsörjningen. Värken förvärras dessutom av den friktion som uppstår av de små rörelserna på sadeln.

På lång sikt kan den försämrade blodtillförseln och friktionen betyda att det huden nöts och så kallade sadelsår kan utvecklas. Sadelsår är en allvarlig skada som kräver läkarvård.