Fem hälsovinster med att köra mountainbike

På en mountainbike kommer du snabbt ut i naturen, samtidigt som du ger din kropp effektiv konditionsträning. Här får du fem bra anledningar att hoppa upp på sadeln.

Två personer i cykelkläder som kör ner för en backe i skogen på mountainbike.

FART - Törs du utmana dig själv på två hjul, finns det både adrenalin och konditionsträning att hämta på en moutainbike.

© iStock

Våren och naturen lockar ut oss, och på en mountainbike kommer du snabbt ut i det gröna! Samtidigt ger du din kropp effektiv konditionsträning som är så rolig att pedalerna nästan trampar runt av sig själva!

Har du inte redan testat att cykla mountainbike är det bara att hoppa upp på sadeln. Låt dig inte avskräckas av de stora däcken – de gör bara cykeln mer säker och perfekt för en givande motionstur i den vackra naturen. Oavsett din ålder kom- mer du helt säkert tycka att det är kul att köra loss i skogen. Läs här varför.

Du blir ett med naturen

En av de störa fördelarna med mountainbike är att du inte behöver hålla dig till asfalterade cykelbanor. De breda däcken med bra grepp gör det möjligt att köra långt på ett ojämnt underlag, så du kan ta dig långt in i skogen eller ut på kustnära grusvägar.

Kul konditionsträning

Cykling på mountainbike är superbra konditionsträning, där du både kommer upp i fart och utmanas av underlaget. Cykeln är en aning tyngre än en racercykel, du förbränner också cirka 600 kalorier i timmen. Och när du kör ut där fåglarna kvittar och gräset är grönt blir en timme snabbt till två

Du får en adrenalinkick

När du utmanar dig själv på två hjul över rötter och små gupp i skogen eller när du susar nerför en backe så frigörs adrenalin i din kropp. Hormonet tillför socker och syre till dina muskler och fungerar som en riktig energiboost som får upp din puls och gör att du kan prestera ännu mer.

Intervallträning utan tidtagning

När du kör i kuperad terräng med många backar blir din cykeltur automatiskt intervallträning. Pulsen går upp när du trampar runt pedalerna på vägen upp och slappnar av igen på vägen ner. Intervallträning är verkligen effektivt och stärker både hjärta och muskler.

Du tränar din balans

Törs du utmana dig själv utanför cykelbanorna så tränar du både balans- och reaktionsförmåga. T ex när du kör över rötter och stenar eller sicksackar runt större hinder. Både balans och reaktionsförmåga är extra viktigt att träna med åldern då vi blir mer benägna att snubbla och ramla.

  • Håll farten... det ger bättre balans på cykeln och gör det lättare att rulla snabbt och stabilt. De flesta fall på mountainbike sker i låg fart.
  • Titta rakt fram... istället för ner på framhjulet. Då blir körningen mer jämn och rytmisk. Undvik att oroa dig för om det ligger en sten eller rot på vägen. Din cykel är byggd för skogskörning och kommer att ta sig förbi hindren utan problem.
  • Tro på det... annars välter du. Så enkelt kan det förklaras. När modet sviktar är det större risk att välta. Är det ställen på rundan du är nervös för så öva dig igen och igen – gärna med friska, uppvärmda ben. Plötsligt kommer nervositeten försvinna!