Därför är det så bra att cykla racer – 5 vinster med att sätta sig på cykelsadeln

Vind i håret, vacker natur och superbra konditionsträning. Om du ännu inte har börjat älska cykeln, så läs de här fem anledningarna att dra på dig cykelbrallorna.

Kvinnor som cyklar på racercykel.

CYKLING – Snabba brillor, hjälm och tights. Bra utrustning är bara toppen av isberget när vi snackar landsvägscykling

© gettyimages

Har du också en hemlig dröm om att bli en av dem som susar fram på vägarna på två hjul? Då är det bara att skaffa dig en racer. Den kräver nämligen mindre rengöring än en mountainbike, den är lätt som en fjäder och du kommer att älska den! Tror du oss inte, så läs de här fem anledningarna till att börja träna landsvägscykling.

Triathlon – cykelprogram

5 vinster med att sätta sig på cykelsadeln

Must-haves til raceren

Must-haves till cykelturen

  • Sportglasögon, så du håller sol och insekter borta från ögonen när du susar iväg.
  • En bra hjälm. Välj en med ventilation och ev nät för hålen, så att insekter inte kryper in under hjälmen.
  • En vattenflaska, så du inte blir uttorkad på de långa turerna. Montera en flaskhållare på cykeln, så du lätt får tag i den.

5 vinster

Bra för humöret

Under en cykeltur går många positiva känslor genom kropp och huvud. Du känner dig garanterat enormt hurtig när du har cyklat en lång sträcka eller upp för en brant backe, och det kittlar härligt i magen när du susar ner igen. Den friska luften och de vackra omgivningarna kan också ge dig en känsla av inre ro och välbefinnande.

Skonsam träning

Cykeln bär din kroppsvikt så du skonar knän, anklar och höfter mer än i många andra träningsformer där du använder fötterna, t ex när du hoppar eller springer. Därför rekommenderas cykling också ofta som rehabträning.

Motion och transport

Har du långt till familj, vänner eller jobb så lägg ner ombyte i en lätt ryggsäck, och ta racercykeln från A till B. Det är både tidsbesparande och mer energigivande än att sitta i en bil eller kommunala transportmedel.

Vackra naturupplevelser

Det finns väldigt få motionsformer som låter dig se lika mycket natur som landsvägscykling. Även om du bor i en storstad kan du på mindre än en halvtimme ta dig till skog, åkrar eller vatten.

Du glömmer snabbt att du tränar när belöningen är vackra landskap som konstant ändrar karaktär medan du cyklar.

Social samvaro

Landsvägscykling är en utmärkt partnerträning där ni kan småprata lite under tiden. Ni kan också ta pauser tillsammans där ni t ex njuter av en vacker utsikt. Det finns också cykelklubbar där du trampar tillsammans med en större flock och får nya vänner.

I FORM nr. 11/2023