9 goda skäl att cykla till jobbet
Du får inte bara frisk luft, motion och transport på samma gång när du cyklar till jobbet. Det finns också många andra fördelar med att låta bilen stå och lämna busskortet hemma.
Du får inte bara frisk luft, motion och transport på samma gång när du cyklar till jobbet. Det finns också många andra fördelar med att låta bilen stå och lämna busskortet hemma.
Varför sitta och bli frustrerad i en lååång bilkö när du bara kan susa iväg på cykeln utan problem? Och varför sitta passivt på rumpan på vägen till jobbet när du istället kan utnyttja transporttiden för att bocka av dagens träningspass?
Fördelarna med att cykla till jobbet är oändliga, och här tänkte vi nämna några av de främsta. Saknar du lite motivation för att välja cykeln, bjuder vi här på 9 skäl som vi hoppas ska övertyga dig!
Det finns inga gränser för alla hälsofördelar du får genom att cykla. Bland annat sundare blodtryck och mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och typ 2-diabetes. Flera undersökningar visar faktiskt att livslängden är 4–5 år högre för människor som dagligen cyklar istället för att ta bilen, bussen eller något annat passivt transportmedel till jobbet.
En stor undersökning från University of Glasgow konstaterar dessutom att du kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar med hela 46 procent genom att cykla till och från jobbet jämfört med människor som tar bilen eller bussen. Här cyklade cykelpendlarna omkring 50 km i veckan, men mindre är också bra för din hälsa. Så lite som en timme på cykeln i veckan har visat sig ha effekt i förhållande till att förebygga hjärtsjukdom.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha en elcykel
Om du har ett viktigt möte på morgonen kommer cykelturen till jobbet hjälpa dig att prestera bättre. Motion stärker nämligen inte bara hjärnan på sikt, utan gör dig även skarp på direkten. Bland annat visar en studie där testpersoner som cyklade 20 minuter på motionscykel i måttligt tempo, efteråt presterade bättre i ett kognitivt test. Ett måttligt tempo innebär att du är lätt andfådd, men fortfarande kan prata i korta meningar.
Det är inte särskilt aktivt att sitta på bussen eller bakom en bilratt. Men så snart du sätter fart på cykelpedalerna, börjar du förbränna kalorier. Speciellt om du tar chansen och trampar på lite extra. Tumregeln är att du förbränner cirka 10 kalorier för varje minut du cyklar i högt tempo. På en timmes cykling – d v s en halvtimme till och från jobbet – har du därmed förbränt 600 kalorier, och gör du det 5 gånger i veckan är du snart uppe i 3000 kalorier. Som en jämförelse förbränner du cirka 1000 kalorier, om du springer en halvtimme tre gånger i veckan.
Om du verkligen vill sätta fart på kaloriförbränningen, är den klassiska damcykeln perfekt. Den kan kännas tung att trampa på, men i gengäld kan du förbränna hela 29 procent mer på ett år än på en racercykel.
Med bilen kan du lätt fastna i köer, tåget kan vara försenat och bussen kan vara så överfull att du måste vänta till nästa. Du undviker en hel del spilltid på cykeln jämfört med när du åker bil eller kollektivt. Så snart du har gått ut genom dörren, står cykeln redo att transportera dig och du riskerar aldrig att fastna i någon kö.
Det är inte alltid helt lätt att hinna åka till gymmet flera gånger i veckan, när man ska hinna med jobb, familj och vänner också. Men när du kommer hem andfådd och med rosiga kinder från jobbet efter att ha trampat på cykeln, kan du med gott samvete bocka av dagens träningspass. Du sparar inte bara tid genom att slå ihop träning och transport, chansen att du ska få till din dagliga träning är också mycket större. De dagliga cykelturerna blir snabbt till en vana, som inte alls kräver samma inre övertygelse som det gör att hoppa i löparskorna efter en lång dag på jobbet.
Bensin, försäkringar, avgifter och reparationer – det kostar mycket att ha bil. Detsamma gäller bussen och tåget, där ett månadskort märks snabbt i plånboken. Du kan därför spara en hel del pengar genom att konsekvent hoppa upp på cykeln fem dagar i veckan. När du väl har köpt cykeln krävs det inte många kronor för att underhålla den.
… och kanske en och annan naturupplevelse på köpet under din cykeltur till jobbet. Åtminstone om du ser till att ta en grönare väg. Det ger dig en extra mental bonus, då naturen – oavsett om det är skog, park eller strand – rustar dig mot stress, depression och generell vardagspress, samtidigt som hjärnan fylls på med ny energi. På I FORMs mät din runda kan du hitta den perfekta gröna rutten till jobbet.
Det säger sig själv att en bil förorenar mer än en cykel. Och tänk så många bilturer du skonar miljön från under ett år, om du väljer cykeln varje dag till jobbet. Enligt en rapport från det det europeiska cykelförbundet släpper du på en vanlig cykeltur ut cirka 21 gram CO2 i genomsnitt per kilometer, medan motsvarande siffra är 229 gram per kilometer om du kör bil. Och om du istället hoppar på bussen, är CO2-utsläppen fortfarande omkring fem gånger så höga än om du väljer cykeln.
Cykling kan vara riktigt bra konditionsträning, särskilt om du ökar tempot och får upp pulsen längs vägen. Det kan förstås vara svårt om du kör i tät stadstrafik, men lösningen kan vara att lägga in små intervaller. T ex att växla mellan full fart i 30 sekunder och lugnt tempo 2–3 minuter. Om du gör det på hälften av veckans cykelture, är du på god väg mot att komma i bättre form. Ett litet tips är att göra intervallerna på vägen hem från jobbet, så det inte gör något om svetten rinner.