Soppkur – kycklingbuljongsoppa.
© wichmann+bendtsen

Soppa med kycklingbuljong

För vissa är det bara att slänga, men för andra kan kokvattnet från kycklingen bli till en ytterst välsmakande soppa. Det kan man kalla mindre matspill. Smaklig måltid!

3 november 2016 av Anne Larsen & Martin Kreutzer

Soppa med kycklingbuljong

1 person/4-5 dl

1 kyckling
1 gul lök
1 morot
2 bladselleristjälkar
1 persiljerot
1 bukett timjan
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
Havssalt

Så lagar du kycklingbuljong 

  • Gör i ordning kycklingen och lägg den i en soppgryta. 
  • Skär lök, morot, bladselleri och persiljerot i mindre bitar och lägg dem i grytan. 
  • Lite av lökens fina skal får gärna koka med (det näst yttersta lagret).
  • Bind ett bomullssnöre kring timjanbuketten och lägg den i grytan ihop med lagerblad och peppar. 
  • Fyll på med vatten så allt precis täcks, och så det kan koka utan att koka över. 
  • Kokar du i för mycket vatten blir buljongen inte lika intensiv. 
  • Koka i 1 timme.
  • Ta upp kycklingen och dela den. 

Vet du inte vad du ska använda själva kycklingen till? Prova då den här läckra salladen med kyckling.

  • Lägg tillbaka skrov och skinn i grytan och koka i ytterligare 3 timmar. 
  • Låt soppan svalna med örterna i. 
  • Sila den, salta och fördela den i plastlådor. 
  • Soppan kan stå 3 dagar i kylen och håller sig 3 månader i frysen.
  • Kan med fördel ätas både varm och kall. 
  • Ät 4-5 deciliter buljong till frukost.
Näringsinnehåll i kycklingbuljong per person
Energi: 36 kcal
Protein: 2,8 g

Fett: 2,6 g
Kolhydrater: 1,8 g
Kostfiber: 0,4 g

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar