Burgare med enkla, veganska rödbetsbiffar

1 timme
499 kcal

Grön bburgare till vegetarianen, veganen eller en köttfri dag. Du kan också forma små 'kött'bullar av färsen. De är perfekta i wraps.

burgare med rödbetsbiff

BURGARE - Den rökta paprikan i färsen ger biffarna en god, grillad smak.

© Betina Hastoft

Burgare med enkla, veganska rödbetsbiffar

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

Rödbetsbiffar

  • 150 g rödbetor
  • 100 g morötter
  • ½ liten gul lök
  • 10 g chiafrön
  • ¼ dl grönsaksbuljong
  • ¾ dl havregryn
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk rökt paprikapulver
  • ½ msk vetemjöl
  • Lite olja till stekning

Tillbehör

  • ½ rödlök
  • ½ msk vinäger
  • ½ msk vatten
  • ½ msk socker
  • ½ mogen avokado
  • Citronsaft
  • 2 fullkornshamburgerbröd
  • 50 g hummus
  • 2 salladsblad
  • Krasse

Så här gör du

  • Blanda rivna rödbetor och morötter med finhackad lök.
  • Rör ihop chiafrön och buljong och låt det dra tills fröna börjar att bli klistriga. Lägg i de rivna grönsakerna tillsammans med havregryn, kryddor och mjöl. Rör ihop ordentligt.
  • Låt färsen vila i 30 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär rödlök i tunna skivor och vänd i en blandning av vinäger, vatten och socker. Låt dra medan resten görs färdigt.
  • Forma färsen till 4 biffar och stek i lite olja vid medelvärme, tills de är spröda.
  • Halvera avokadon, droppa över citronsaft och skiva den.
  • Värm bröden och bred på hummus. Bygg burgarna med sallad, rödbetsbiffar, syltad rödlök och avokado och krasse.

TIPS Biffarna kan också tillagas på grillen. Ge dem gärna 10 min i ugnen först, så att färsen sätter sig.

TIPS Istället för vetemjöl kan du använda potatismjöl i färsen, om du vill ha en glutenfri biff.

I FORM 15/2023