Fyllda paprikor med nötfärs och blomkålscouscous

30 minuter
549 kcal

Växte du upp på 80-talet? Då minns du definitivt den här rätten. Och den smakar precis lika gott idag! Enkel, lättlagad och hälsosam mat.

Fyllda paprikor med nötfärs och blomkålscouscous

FYLLDA PAPRIKOR – Du kan använda paprika i alla färger. De gröna har lägst kolhydratinnehåll – de röda har sötast smak.

© wichmann+bendtsen

Fyllda paprikor med nötfärs och blomkålscouscous

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 gul lök
  • 2 fett vitlök
  • 200 g svamp
  • 1 tsk olja till stekning
  • 220 g nötfärs
  • 1½ tsk spiskummin
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk paprika
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 dl vatten
  • ½ buljongtärning
  • 2 paprikor
  • 40 g riven mozzarella

Blomkåls-couscous:

  • 300 g blomkål
  • ½ rödlök
  • ½ gurka
  • 1 msk salta mandlar
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • ½ ekologisk citron, saft och skal
  • ½ tsk spiskummin
  • 2 msk bredbladig persilja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Tärna löken och vitlöken fint och finhacka svampen.
  • Fräs löken och vitlöken i en stekpanna med olja.
  • Tillsätt nötfärs, champinjoner, kryddor, salt och peppar. När köttet är brynt, tillsätt vatten och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda i några minuter.
  • Halvera paprikorna och fördela köttfyllningen i dem. Lägg dem i en ugnsfast form.
  • Strö över riven ost och grädda i 20 min i 180 graders ugnsvärme.
  • Grovriv blomkålen och finhacka löken.
  • Halvera gurkan på längden, skrapa ur det blöta kärnhuset och skär gurkan i små tärningar.
  • Hacka persiljebladen och blanda allt i en skål. Rör ner olja, citronsaft och -skal, kummin, mandel, salt och peppar.
  • Servera salladen till paprikorna.

TIPS Som alternativ till nötkött kan du använda överbliven köttfärssås, kycklingfärs, kycklingfilé och färskost eller kokta linser.

TIPS Riven morot och finhackad vitkål är också ett bra tillbehör.

TIPS Paprikorna kan också fyllas med lök, aubergine eller zucchini och är jättegoda med en tomatsås.