Grova morotsmuffins med fullkorn, dadlar och kanel

50 minuter
237 kcal

När sötsuget dyker upp är våra muffins med morötter och kanel superenkla att baka. Och de är helt utan smör och vetemjöl!

Morotsmuffins

Grova morotsmuffins med fullkorn, dadlar och kanel

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

  • ¾ morötter
  • 3⅓ dadlar
  • ½ dl grovvalsade havregryn
  • ¼ dl fullkornsvetemjöl
  • ¼ tsk kanel
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ tsk bakpulver
  • ¼ krm havssalt
  • ½ ägg
  • ¼ dl mjölk
  • ¼ dl pumpafrön

Topping

  • 44 g neutral färskost, light
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ dl florsocker
  • ¼ krm havssalt
  • lite riven morot
  • ¼ msk pumpafrön

Gör så här

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Skiva morötter och kärna ur dadlarna. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna utom toppingen. Konsistensen får gärna vara lite grov.
  • Fördela smeten i 9 muffinsformar och baka i cirka 40 min. Gräddningstiden kan variera beroende på hur mycket vätska det är i morötterna. Håll koll under tiden.
  • Gör iordning toppingen medan muffinsen svalnar. Vispa ihop färskost, vaniljpulver, florsocker och salt med en elvisp tills du har en god, krämig topping. Fördela det på dina svalnade muffins.
  • Toppa med lite riven morot och pumpafrön.

TIPS När du bakar muffins ska du aldrig fylla formarna mer än ²/³, eftersom de jäser i ugnen.
TIPS Vi kan varmt rekommendera muffinsformar i metall eller silikon. Använder du pappersformar, så låt dem sitta kvar ända tills du ska äta dina muffins. De håller nämligen formen.