Scones med choklad och havregryn

30 minuter
125 kcal

Perfekt five o’clock tea. Scones kan blandas ihop på 5 min och behöver ingen jäsningstid. Här har vi bakat dem i en lite nyttigare version med banan och havregryn.

choklad-scones

SCONES – Perfekt som ett varmt och gott eftermiddagsfika.

© wichmann+bendtsen

Scones med choklad och havregryn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stycken

  • 10 g havregryn
  • 38 g vetemjöl
  • ¼ tsk havssalt
  • ⅓ tsk bakpulver
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ dl mjölk
  • ¼ ägg
  • 25 g mogen banan
  • 6½ g mörk choklad

Så här gör du

  • Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda ihop alla ingredienser utom chokladen. Degen ska bara vändas ihop – inte knådas.
  • Vänd ner hackad mörk choklad.
  • Värm ugnen till 190 grader varmluft.
  • Mjöla bordet lite, häll ut degen och strö över lite mjöl på den. Kavla ut degen till en fyrkant på cirka 25 x 25 cm, och skär i 12 lika stora bitar.
  • Lägg de platta fyrkanterna på en plåt med bakplåspapper.
  • Grädda i 12 min. Servera ljumna.

TIPS Scones är en blandning av bröd och kaka. Du kan göra dem extra saftiga genom att tillsätta lite mjölk.

TIPS Du kan också tillsätta rivet äpple till dina scones.

TIPS Degen är lite klistrig. Det måste den vara, annars blir sconesen torra.

TIPS Du kan utesluta chokladen och servera med den engelska favoriten lemon curd istället.