Forskare: Därför blir choklad nyttigare i framtiden

En grupp forskare hävdar att de knäckt koden till fettsnål choklad.

Kvinna som äter choklad

CHOKLAD – Mindre fett, men samma tillfredsställelse. Det låter nästan för bra för att vara sant!

© iStock

Vattnas det i din mun när du blir erbjuden en bit choklad?

Då har vi goda nyheter. En grupp forskare från Leeds University påstår nämligen att de har kommit fram till vad som gör den bruna godsaken så oemotståndlig. Och därmed har de också hittat en lösning på hur den bli nyttigare.

Enligt forskarna ligger chokladens dragningskraft först och främst i texturen, som förändras radikalt från den sekund vi stoppar den i munnen tills den når tungan. Och just den menar forskarna att man kan bevara trots att man tar bort lite av fettet.

Genom att skapa en specialdesignad tunga i 3D-teknik kunde forskarna avkoda den fysiska processen, som sker när chokladen smälter från en fast bit till en silkeslen smet i munnen.

De såg att det är chokladens yttersta fettlager, som tillsammans med saliven, får chokladen att bli krämig och smälta på tungan. Fettet inne i chokladen hade mindre betydelse för känslan.
Forskarna menar därför att man i framtiden absolut kan reducera fettet i choklad – såväl som i andra matvaror som glass, smör och ost – utan att kompromissa med den härliga, krämiga känslan.

3 bra saker med (mörk) choklad

Choklad i sin nuvarande form är faktiskt också hälsosamt – så länge du väljer den mörka med minst 60–70 % kakao.

Bra för blodcirkulationen

Kakaobönor innehåller massor av de så kallade flavonoiderna, som är kraftfulla antioxidanter som är bra för blodcirkulationen. Forskare har sett att personer som regelbundet äter mörk choklad, har 37 procent lägre risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, och 29 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt.

Ger energi

Mörk choklad har uppiggande egenskaper. Det beror på ämnet teobromin, som finns i kakaobönorna. Studier har också visat att mörk choklad kan främja prestationsförmågan vid träning.

På samma sätt som rödbetor ökar mörk choklad nämligen kroppens produktion av nitrat, som utvidgar blodkärlen och främjar syreupptagningen.

Mättar länge

Kakaosmör består huvudsakligen av fettsyror som ligger länge i magsäcken och skickar signaler till hjärnan om att den inte behöver äta mer.

Forskning har t ex visat att personer som börjar dagen med lite mörk choklad, äter 17 procent mindre under resten av dagen än de personer som börjar dagen med ljus choklad.

Källa: The University of Leeds

IFORM nr. 8/2023