Forskare: Därför blir choklad nyttigare i framtiden
En grupp forskare hävdar att de knäckt koden till fettsnål choklad.
En grupp forskare hävdar att de knäckt koden till fettsnål choklad.
Då har vi goda nyheter. En grupp forskare från Leeds University påstår nämligen att de har kommit fram till vad som gör den bruna godsaken så oemotståndlig. Och därmed har de också hittat en lösning på hur den bli nyttigare.
Enligt forskarna ligger chokladens dragningskraft först och främst i texturen, som förändras radikalt från den sekund vi stoppar den i munnen tills den når tungan. Och just den menar forskarna att man kan bevara trots att man tar bort lite av fettet.
Genom att skapa en specialdesignad tunga i 3D-teknik kunde forskarna avkoda den fysiska processen, som sker när chokladen smälter från en fast bit till en silkeslen smet i munnen.
De såg att det är chokladens yttersta fettlager, som tillsammans med saliven, får chokladen att bli krämig och smälta på tungan. Fettet inne i chokladen hade mindre betydelse för känslan.
Forskarna menar därför att man i framtiden absolut kan reducera fettet i choklad – såväl som i andra matvaror som glass, smör och ost – utan att kompromissa med den härliga, krämiga känslan.
Källa: The University of Leeds
IFORM nr. 8/2023