Kaka med kikärter.
© wichmann+bendtsen

Kikärtskaka med proteiner, sunt fett och helt utan mjöl

Du känner säkert igen dem bäst som ingrediens i hummus och falafel, men de små protein- och fiberrika kikärterna är perfekta i sallader och gryträtter – ja, även i kakor.

30 augusti 2017 av Signe Moesby Leth

Blondies med kikärter, jordnötssmör och tahiniglasyr

9 stycken

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 10 minuter

Tillagningstid: 25 minuter

Tid totalt: 35 minuter

INGREDIENSER

1 burk kikärter eller 240 g kokta

1 ägg

½ dl akaciahonung

1 msk tahini

1 dl jordnötssmör

1 tsk vaniljpulver

1 dl kokossocker eller vanligt socker

½ tsk bakpulver

Tahiniglasyr:

1 tsk tahini

1 tsk akaciahonung

1-2 tsk vatten

¼ tsk vaniljpulver

1 nypa salt

Topping:

100 g bär

Ev ätbara blommor

Så gör du

  • Mixa alla ingredienserna i en mixer tills kikärterna är helt mixade och du har en fin kakdeg.
  • Häll upp degen i en form (20 x 20 cm) och grädda kakan i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter tills den är lätt gyllene.
  • Rör ihop alla ingredienserna till tahiniglasyren och ställ den åt sidan.
  • Ställ kakan på ett galler och låt den svalna i formen.
  • Dekorera kakan med glasyren och skär den i 9 bitar. Lägg upp med färska bär och ev blommor.

Näringsinnehåll per bit:

Energi: 195 kcal

Protein: 6,2 g

Fett: 9 g

Kolhydrat: 23,8 g

Kostfiber: 2,7 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar