Kikärtskaka med proteiner, sunt fett och helt utan mjöl

35 minuter
195 kcal

Du känner säkert igen dem bäst som ingrediens i hummus och falafel, men de små protein- och fiberrika kikärterna är perfekta i sallader och gryträtter – ja, även i kakor.

Kaka med kikärter.

Blondies med kikärter, jordnötssmör och tahiniglasyr

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stycken

  • ¼ burk kikärter eller 240 g kokta
  • ¼ ägg
  • ¼ dl akaciahonung
  • ¼ msk tahini
  • ¼ dl jordnötssmör
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ dl kokossocker eller vanligt socker
  • ¼ tsk bakpulver

Tahiniglasyr:

  • ¼ tsk tahini
  • ¼ tsk akaciahonung
  • ¼ tsk vatten
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ nypa salt

Topping:

  • 22 g bär
  • Ev ätbara blommor

Så gör du

  • Mixa alla ingredienserna i en mixer tills kikärterna är helt mixade och du har en fin kakdeg.
  • Häll upp degen i en form (20 x 20 cm) och grädda kakan i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter tills den är lätt gyllene.
  • Rör ihop alla ingredienserna till tahiniglasyren och ställ den åt sidan.
  • Ställ kakan på ett galler och låt den svalna i formen.
  • Dekorera kakan med glasyren och skär den i 9 bitar. Lägg upp med färska bär och ev blommor.