Squashrutor med spröd kikärtsbotten

80 minuter
156,5 kcal

Ge dig själv en riktig hälsoboost till dessert, eller njut av de läckra squashrutorna som dessert om du vill ha något sött.

Den här desserten kan du ta en extra portion av utan att vara orolig för konsekvenserna.

Squashrutor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Kikärtsbotten

  • 60 g kokta kikärter
  • ¼ ekologisk citron (saft och skal)
  • ¼ tsk bakpulver 

  • ½ tsk vaniljpulver 

  • 12 g smält kokosolja 

  • ¼ tsk stevia
  • ½ msk agavesirap
  • ½ ägg

Topping

  • ¼ squash (utan det innersta)
  • ¼ tsk stevia
  • ¼ Strö vaniljpulver
  • ¼ msk agavesirap
  • ¼ ekologisk citron (skal och saft)
  • ½ ägg
  • äggvita

Garnering

  • Björnbär och citronskal

Gör så här

  • Blanda alla ingredienserna till botten till en fin och smidig deg.

  • Lägg degen i en liten bakform (20 x 15 cm) och grädda botten i 20–25 minuter i 150 grader. Medan kakan gräddas gör du överdelen.

  • Riv squashen på ett rivjärn eller ett Juliennejärn. Riv squashen på längden och sluta när du kommer in till kärnorna – de ska inte med!

  • Vispa ihop ägg och äggvitor. Vänd sedan squashen och resten av ingredienserna i äggsmeten och vispa ihop.

  • Ta ut botten från ugnen, stick ner en gaffel i botten cirka 10 gånger och lägg toppen ovanpå.

  • Grädda sedan kakan i 175 grader i 30–35 minuter.

  • Dekorera tårtan med björnbär och skal av en ekologisk citron.