Dela vaniljstången och lägg den i en liten kastrull tillsammans med mjölk, grädde och socker. Värm tills sockret har lösts upp. Låt inte mjölken koka. Ta bort kastrullen från värmen.
Vispa äggulor och socker luftigt.
Vispa sedan ner den varma mjölkblandningen i äggblandningen, lite i taget.
Värm upp igen under konstant omrörning, tills konsistensen blir krämig. Det får inte koka.
Häll blandningen i en brödform och ställ i kylen.
Koka svarta vinbär, socker och vatten tills bären har kokat sönder och sockret lösts upp. Ställ i kylen.
Ställ glasskrämen i frysen när den svalnat helt. Rör runt med cirka 10 minuters mellanrum för att undvika iskristaller.
Vänd ner svartvinbärsblandningen i glasskrämen när det håller på att sätta sig. Gör ev ett mönster med en potatissticka.
TIPS Du kan byta ut svarta vinbär mot kiwi eller mango.
TIPS Svartvinbärsblandningen kan också vändas ner i glassen från början. Då smälter färgerna samman ännu mer.