Den gröna pizzan

110 minuter
1418 kcal

Vissy är pizza med pepperoni gott, men pizza är också perfekt för att testa läckra köttfria menyer. Här är ett recept på en grönare pizza med potatis, broccoli, färskost, aubergine och nyriven parmesan. Smaklig måltid.

Grön pizza med potatis, broccoli, färskost, aubergine och färskriven parmesan

DEN GRÖNA PIZZAN – med potatis, broccoli, färskost, aubergine och färskriven parmesan.

© Thomas Dahl

Hemgjord pizza med potatis och aubergine

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 hel pizza

Fullkorns­pizzabotten

  • 20 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 350 g grahamsmjöl
  • 150 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja

Fyllning

  • 200 g cream cheese (gärna fettsnål)
  • 100 g potatis
  • 100 g broccoli
  • 1 aubergine
  • 2 msk färsk hackad rosmarin
  • 100 g parmesan

Så här gör du

Fullkornspizzabotten:

  • Blanda fingerljummet vatten med jäst, socker och olivolja.
  • Blanda i mjöl efter att jästen är upplöst. Knåda degen ordentligt tills den blir blank och smidig, i ca 10 min.
  • Tillsätt salt och knåda degen i ytterligare 2–3 min.
  • Det underlättar självklart om du har en matberedare till det här jobbet.
  • Låt degen jäsa i en timme, och platta därefter ut den till en fin pizzabotten som är ca 2–3 mm tjock.

Fyll och grädda:

  • Skär auberginen i små tärningar, ca 1 x 1 cm, och blanda dem med 1 tsk salt.
  • Bred ut dem på en ugnsplåt eller ett bakplåtspapper.
  • Låt saltet dra i ca 10 min. Häll bort vätskan.
  • Bred ut cream cheese i ett jämnt lager på pizzabottnen.
  • Skär potatisen i mycket tunna skivor, och fördela skivorna ovanpå osten.
  • Lägg de avtorkade auberginetärningarna ovanpå, och riv broccoli över.
  • Garnera till sist med parmesan och rosmarin.
  • Baka pizzan mitt i ugnen i 200 grader i 15–20 min. (gärna på en bakplåt med små hål i).
  • Om du har en pizzasten kan du använda den.