Måste jag äta kolhydrater för att ha energi för att träna?

Keto, LCHF, paleo. Kostplaner som är kolhydratsfattiga finns det många av, men funkar det att träna när man äter low carb? Det beror lite på hur ambitiös du är. Få den långa förklaringen här.

En kvinna som tränar

LOW CARB – Dina muskler behöver glykogen för att fungera, men det kan de få både från kolhydrater och fett.

© iStock

Det beror på hur mycket du tränar.

Om du tränar en timme vid två–tre tillfällen i veckan så behöver du inte bekymra dig om extra kolhydrater – även om du äter low carb eller går på ketodiet så innehåller din kost med största sannolikhet tillräckligt med kolhydrater för att dina muskler kan hålla lagren med glykogen (energi) påfyllda.

Vi har en tendens att tänka på snabba kolhydrater som pasta och vitt bröd, när vi pratar om kolhydrater, men grova grönsaker och baljväxter är också kolhydrater – men av det långsamma slaget.

Så länge du tankar upp med dem kommer du ha energi nog för att träna.

Med det sagt är det också viktigt att understryka att det inte hjälper din träning att undvika kolhydrater, och om du tränar mer än vanligt så kan en kolhydratfattig kost påverka dina resultat negativt.

Med andra ord – om du vill träna hårt på en low carb-diet så måste du vara inställd på att din träning kan ge sämre resultat.

Det händer i kroppen när du tränar (länge)

  • Dina muskelceller kör på sitt föredragna bränsle, glykogen, som är ett sockerämne som ombildas från kolhydrater.

  • Våra glykogennivåer är begränsade, så ju längre du tränar, desto större är risken för att du byter till ett mindre effektivt bränsle. Efter ungefär en och en halv timmes träning är glykogenet slut.

  • När glykogendepåerna är på väg att tömmas går musklerna över till att förbränna fett. Fett är dock ett mindre effektivt bränsle, som omsätts långsammare än kolhydrater.

  • Om dina muskler ofta går över till att bränna fett, kommer de optimera sin fettförbränning. Men forskning tyder på att dina träningsresultat fortfarande kommer att påverkas av bristen på kolhydrater – oavsett hur mycket du försöker tvinga kroppen att byta till att bränna fett.

Källa: Lars Nybo, professor i rörelse och neurovetenskap vid Institutet för Idrott och Näring på Köpenhamns Universitet