Stor guide om kosttillskott

Viktökare, kreatin och BCAA. Utbudet av kosttillskott för den som styrketränar är stort, men hur bra är produkterna egentligen? Och vem behöver dem? Följ med på en guidad tur genom djungeln av kosttillskott.

Tar kosttillskott

KOSTTILLSKOTT - Gör rätt val när musklerna behöver bränsle.

© Getty Images

Nyttig och varierad kosthållning är bra för hälsan, och gör att man verkligen får i sig de näringsämnen man behöver. Men för den som tränar kan det behövas lite extra för att säkerställa näringsintaget. Att bära med sig en hel måltid i väskan till gymmet är självklart besvärligt, och då är kosttillskott mera praktiskt. Frågan är bara vad man ska välja i de välfyllda hyllorna i hälsokostbutiken.

Stort utbud av kosttillskott

Marknaden för kosttillskott svämmar över av produkter som kan intas före, under eller efter styrketräning, och ännu större blir utbudet om man besöker nätbutiker där hundratals mer eller mindre kända kosttillskott finns att köpa.

Vissa kosttillskott kan självklart intas av den som tränar, men det är långtifrån alla kosttillskott som lämpar sig lika bra för motionärer på gymmet. Det kan därför vara värt att titta lite närmare på utbudet för att man inte ska ruinera sig på mer eller mindre verkningslösa kosttillskott.

Här är en guide över vad kosttillskotten innehåller, vem som behöver dem och vad de bidrar med när all produktreklam granskas närmare.