Så gör du en nyttig veckomeny
Du slipper en hel del vardagsstress, äter mer varierat och sparar både tid och pengar om du gör en veckomeny för hela veckan. Vi hjälper dig här.
Du slipper en hel del vardagsstress, äter mer varierat och sparar både tid och pengar om du gör en veckomeny för hela veckan. Vi hjälper dig här.
Varje söndag gör jag en veckomeny för hela veckan, skriver en lång inköpslista och åker och handlar hela rubbet på en gång! Det beslutet tog jag för många år sedan när jag fick barn – för helt ärligt, vem orkar stå i mataffären varenda eftermiddag och stressa över vad som ska serveras till middag samma kväll?
Idag har mina döttrar, som är 21 och 24, flyttat hemifrån båda två och jag måste konstatera att det där med veckomenyn inte lyckades en enda gång. Ganska synd, för det skulle, ett: kunnat ha besparat vår familj dyra impulsinköp och mycket vardagsstress, och två: på ett enkelt sätt ha sett till att vi åt en nyttig och varierad kost.
Varför det aldrig lyckades vet jag inte riktigt. Men jag vet att det grämer mig. Kanske hade jag aldrig energin eller självdisciplinen för att sätta mig ner och göra den första veckomenyn. Eller kanske visste jag bara inte riktigt hur jag skulle göra. Om det sistnämnda även är hindret hemma hos dig, så kommer vi till undsättning här. Varsågod – en guide som hjälper dig igång med din (och kanske även min) första veckomeny.
Tycker du att det är svårt att göra en veckomeny? Ladda ner en ny meny varje vecka året runt här
Bestäm dig för en dag då du har tid att göra en veckomeny. För många är söndag förmiddag en bra tidpunkt. Sätt av en eller två timmar och gör det gärna lite mysigt för dig. Gör t ex en kopp kaffe, lyssna på musik och sätt igång.
Skriv ev ner uppgiften att göra en veckomeny i din kalender, och prioritera den på samma sätt som andra saker du ska göra.
Ta en titt i kylskåp och frys. Vad har du på lager som behöver användas under kommande vecka? Låt t ex måndagar vara en fast restdag. Är det för lite rester för att kunna utgöra en hel måltid kan de användas som förrätt, som pålägg eller som en del av en “restbuffé”.
Få inspiration till vad du kan använda dina rester till här
“Åh nej, ska vi äta...” Mat smakar bättre om man själv har fått vara med och bestämma. Om du har barn så låt dem bestämma menyn en dag i veckan. Är du rädd att det bara blir pannkakor, korv och hamburgare så ställ kravet att grönsaker måste ingå i rätten.
Din första veckomeny kan ev bestå av familjens alla favoriträtter. Då kommer ni igång snabbt och enkelt från början och alla är glada. Under de kommande veckorna kan ni sedan jobba in lite mer variation.
Häng gärna upp veckomenyn på kylskåpet så att alla kan se fram emot “sin” dag. Komplettera ev med små uppgifter till da- gens matlagning, som den som kommer hem först kan börja med.
Om du vill minska matbudgeten är veckomenyer ett genialt redskap. När du gör en veckomeny kan du nämligen dels kolla butikernas erbjudanden, dels vad som är i säsong just nu för då är råvarorna ofta både billigast, nyttigast och bäst.
Sök på nätet efter inspiration om du inte har några egna bra idéer till vad du t ex kan göra med ett blomkålshuvud.
Fundera på om du behöver punkten "förbered till imorgon" någon dag under veckan. Det kan vara smart i flera fall, t ex om dagen efter är hektisk eller om ni ska äta bönor som behöver läggas i blöt, eller om det står potatissallad på menyn och potatisen behöver kokas dagen innan.
När menyn är färdig är det enkelt att skriva en inköpslista för hela veckan. Dela gärna upp inköpslistan i olika varukategorier, då sparar du – eller din partner – tid i mataffären.
Bra kategorier är:
Spara gärna inköpslistan om du vill återanvända samma veckomeny en annan vecka.