Vad innebär glutenintolerans?

Glutenintolerans blir allt vanligare. Vad innebär det och är det verkligen så farligt att få i sig gluten?

I FORMS kostexpert Fredrik Paulún:

Gluten finns naturligt i vete, korn och råg, och är inte farligt i sig, bara om du är intolerant mot det. Många människor äter gluten helt utan problem och så länge det är nyttiga livsmedel som fullkornsprodukter är det helt okej att äta dem. Intolerans kan märkas på flera sätt och magbesvär är det vanligaste.

Även om man inte har den svåraste formen, celiaki, kan man drabbas av lös mage och magsmärtor av gluten om man är känslig. Andra personer får eksem, ledbesvär, onormal trötthet och/eller huvudvärk.

Orsaken till intoleransen är oklar, men den framkallas av att kroppen reagerar med att aktivera immunförsvaret när man äter gluten. På så sätt blir gluten en belastning som sliter på systemet och man drabbas av en lågmäld inflammation som kan skada.

Om man inte har några symptom är det säkert att konsumera gluten, men är man det ska man se till att få i sig naturligt glutenfria kolhydrathaltiga produkter som majs, quinoa, havre, ris, bovete, baljväxter, rotfrukter, bär, frukt, grönsaker et cetera. Fett som exempelvis oljor, smör, oliver, avokado, grädde är naturligt fria från gluten liksom proteinkällor som kött, vilt, kyckling, ägg, mjölk, ost, yoghurt, fisk och skaldjur.

Undvik de glutenfria produkterna där gluten är borttaget. Det kan vara bröd, flingor, mjöl med mera, och dessa är extremt raffinerade och innehåller i princip bara ren stärkelse, vilket är lika skadligt som vitt socker. Är du mycket känslig för gluten ska du verkligen vara noga med halvfabrikat eftersom de ofta innehåller en nypa vetemjöl. Du får även vara försiktig på restauranger eftersom mycket är panerat i vetemjöl och det kan även finnas i till exempel köttbullar.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background