8 tips för att minska din plastförbrukning

Plast är en stor del av vår vardag. Det är faktiskt nästan omöjligt att undvika plast helt. Därför är det viktigt att minska vår plastförbrukning, så det inte utgör en miljörisk.

Tomater i plast

PLAST ÄR EN OUMBÄRLIG DEL AV VÅR VARDAG och finns i allt från bilar och datorer till medicinsk utrustning, leksaker och livsmedelsförpackningar.

© iStock

Därför ska du begränsa ditt plastavfall

Det är svårt att helt undvika plastavfall i ett hushåll, men genom att fatta några aktiva beslut kan du minimera det. Plast är nämligen dåligt för miljön – särskilt när den hamnar i naturen, där den inte kan brytas ner.

Topp 10 över plastprodukter som skräpar ner mest i naturen

Enligt EU står 10 vanliga plastprodukter för 70 procent av det avfall som hamnar på europeiska stränder och i havet.

Det handlar om:

  1. Engångsartiklar
  2. Bomullspinnar
  3. Plastmuggar
  4. Ballongpinnar
  5. Matbehållare
  6. Godispåsar och chipspåsar
  7. Vätskebehållare
  8. Plastpåsar
  9. Våtservetter och mensskydd
  10. Cigarettfimpar

8 tips för att minska din plastförbrukning

Säg hejdå till fryspåsar

De älskas av många för sina otaliga användnings­möjligheter och de är också smarta, men de är inte miljövänliga. Vänj dig istället vid att använda burkar som kan diskas om och om igen, och använd bara påsar när du verkligen måste.

TIPS! Se till att de plastprodukter du köper är av hög kvalitet så att de håller i många år.

Ta med en egen kopp till jobbet

På många arbetsplatser finns det engångsmuggar för kaffe och vatten. Det är visserligen smidigt att kasta en engångsmugg, men om du gör det varje dag blir det många muggar på ett år. Ta istället med en egen mugg och diska den varje dag, och föreslå för dina kollegor att de gör likadant.

Bomullspinnar och mensskydd skräpar ner

Kastar du annat än toalettpapper i toaletten? Då borde du faktiskt skämmas. En del av den plast som hamnar i naturen och i havet kommer nämligen från bomullspinnar, mensskydd och liknande produkter som spolats ner i toaletten. Till skillnad från toalettpapper kan de inte hanteras i reningsverken.

Rädda miljön på promenaden

När du ändå är ute och går kan du lika gärna ge naturen en hjälpande hand och plocka upp plast och annat skräp du hittar längs vägen. Ta med en återanvändbar påse eller ett nät som du kan lägga skräpet i tills du hittar en soptunna.

Trenden plogging sprids just nu över hela världen, vilket går ut på att plocka skräp medan du är ute och springer.

TIPS! Ta med en liten flaska handsprit så att du inte behöver oroa dig för bakterier.

Pant på plastflaskor

VISSTE DU ATT EN STOR DEL AV DEN PLAST VI KASTAR INTE ÅTERVINNS? Mycket av plasten är inte utvecklad för att återvinnas. Trots att du sorterar ditt plastavfall korrekt hamnar större delen ändå i en förbränningsugn. Det är naturligtvis ingen uppmaning till att sluta avfallssortera, men ännu en bra anledning att begränsa användningen av plastprodukter.

© iStock

Köp inte vatten på flaska

Gör det till en vana att alltid ta med en flaska vatten när du är i farten. Så köper du inte vatten på flaska och förorenar miljön i onödan.

Finns det något alternativ?

Välj ett alternativ till plast när det är möjligt. Många livsmedel finns tyvärr bara i plastförpackning så där har vi ingen möjlighet att välja bort det. Vissa produkter, som tvättmedel och juice, finns dock även i pappersförpackning.

Återanvänd påsar som du redan har

Du gör miljön en tjänst genom att inte köpa nya påsar – oavsett om de är tillverkade i tyg eller plast. De populära tygpåsarna är inte heller ”gratis” att tillverka, så återanvänd därför de påsar du redan har liggande hemma. På det viset kan du också spara pengar.

Skippa engångsartiklar på utflykten

Engångsartiklar, som tallrikar, sugrör och glas, är bland det vanligaste skräpet i naturen. Ofta har vi med oss det på skogspromenaden eller på stranden, och det är tyvärr inte alla som kastar det i en soptunna. Skippa därför engångsartiklarna eller välj produkter som tillverkats i mer miljövänliga material, till exempel bambu eller trä.

Newsletter background