7 fällor som gör din sallad kaloritung

Sallad är en måltid som många av oss sätter på menyn när vi vill spara in på kalorierna. Men tänk isåfall på vilken topping du använder så att du inte – utan att tänka på det – gör lätt till tungt. Dietisten berättar om några ingredienser som kan vara luriga.

Kvinna äter sallad med kaloritung topping som pesto och nötter

KALORISNÅL - Nötter och dressing är gott, men var uppmärksam på det höga fettinnehållet.

© iStock

Nötter, ost, dressing, bacon – det är supergott med topping på salladen. Och självklart ska dina smaklökar skämmas bort med mer än riven morot. En del av oss väljer att äta sallad när vi vill spara in lite på kalorierna. Och här kan godsakerna på toppen snabbt förflytta måltiden från lätt till tung på skalan, helt utan att du tänker på det.

Läs dietistens tips och råd om den vanligaste toppingen på sallader.

De här ingredienserna kan höja det totala fettinnehållet i salladen

Sesamfrön

Sesamfrön

De knastrar härligt och ger textur till salladen. Testa t ex att vända tomatklyftor i dem. Men strö på dem med måtta, för de har samma kaloriinnehåll som nötter.

Edamamebönor
© iStock

Edamamebönor

Den spröda gröna bönan som härstammar från det japanska köket, är en proteinbomb. Men kom ihåg att den – och andra baljväxter – har ett kaloriinnehåll på nivå med kokt ris och pasta.

Avokado
© iStock

Avokado

Växtoljor, E-vitamin och kostfibrer gör den päronformade godsaken supernyttig. Men tänk över mängderna för den innehåller 5-6 gånger fler kalorier än t ex tomat.

Nötter
© iStock

Nötter

Väldigt populärt snack och knastrande tillbehör till sallader – framförallt efter en snabb rostning på pannan. Kalorimässigt är de dock i den tunga änden av skalan med 500-600 kcal per 100 g.

Ost
© iStock

Ost

Parmesan, halloumi och mozzarella – ost är gott på toppen av en sallad! Bara du kommer ihåg att vara sparsam. Keso är undantaget, och den finns med en fettprocent på så lite som 0,2 procent.

Bacon
© iStock

Bacon

... eller parmaskinka som är stekt eller rostad i ugnen tillför krisp och salt till salladen. Men det kan du också få på andra sätt som är mindre feta, t ex med kalkonbacon.

Pesto
© iStock

Dressing

Var uppmärksam på om du vänder salladen i pesto, cremefraichedressing eller vinägrett. Den sistnämnda är lätt att tunna ur med soja, citronsaft eller vinäger som drar ner kaloriinnehållet.

Källa: Stine Junge Albrechtsen, dietist

Artikeln publicerades i I FORM nr 7/2022