Skadar socker min hud?

Se svaret från experten på iform.se

Fråga

Stämmer det att socker är skadligt för huden – i så fall varför?

Svar

Danska skönhetsexperten Ole Henriksen bannlyser socker. Enligt honom får man vackrare hy genom att byta ut det raffinerade sockret mot socker från frukt och bär.

Läkaren Helena Nyblom anser att socker är en av de värsta bovarna när det gäller för tidigt åldrande: Innehåller kosten för mycket socker binder överskottssocker i blodet protein och dna, dvs arvsmassan, och medför ett slags karamellisering, som försvagar cellernas funktion. I huden binder sockret kollagen, hudens stödvävnad, och bryter ner det så att du får rynkor.

Enligt dermatologen Janne Touborg från Århus visar en studie att ett högre intag av C-vitamin (till exempel från frukt) och ett lägre intag av fett och socker ger huden ett friskare och yngre utseende: – Det är inte bevisat att socker i sig själv ger slapp hud, men kvinnor som äter mycket socker har ofta en livsstil som på flera sätt bidrar till att göra huden slapp, säger hon.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background