Så minskar du din sockerkonsumtion

Här får du en konkret guide till hur du effektivt får bort de värsta sockerbomberna och ersätter dem med hälsosammare alternativ.

Följ guiden och skär ner på ditt sockerintag.

© iStock

Det första steget är att identifiera sockerbomberna, var uppmärksam på att det också finns tillsatt socker i olika färdiga produkter. Gör det därför till en vana att läsa varudeklarationen och att jämföra produkterna så att du kan välja matvaror efter det lägsta sockerinnehållet.

10 dåliga val fyllda med socker

Här hittar du de 10 värsta sockerbomberna som du med fördel kan minska mängden av i den uppsatta ordningsföljden. Schemat har nämligen prioriterats så att den sockerbomb som ger minst näring och är lättast att ta bort står överst. Ta tag i dem en i taget och arbeta dig framåt i ditt eget tempo!

1. Sockerbomb

Läsk och saft

Så fungerar de
Du får i dig massor av flytande socker och det är samtidigt den typen av socker som mättar allra sämst. Det är lätt hänt att du dricker för många kalorier utan att känna dig mätt, då får du inte heller något naturligt stopp.Så gör du Lightläsk och lightsaft är bra ersättningar om du absolut måste ha den söta smaken, men å andra sidan vill undvika alla kalorierna. Med hänsyn till tänderna är vatten dock det allra bästa valet.

2. Sockerbomb

Socker i kaffe och te

Så fungerar de

Utan tillsatt socker är både kaffe och te i stort sett kalorifria drycker, men så snart du tillsätter socker förvandlar du dryckerna till flytande kaloribomber som snabbt gör att du får för många kalorier per dag.Så gör du Använd sötningsmedel eller drick kaffe och te svart. Mjölk förvandlar på samma sätt som socker kaffe och te till flytande kalorier. Denna justering av sockret är viktig om du gärna vill gå ner i vikt och dricker mycket kaffe och te.

3. Sockerbomb

Godis

Så fungerar de

Du får i dig tomma och koncentrerade kalorier när du äter godis. Om du äter mycket segt godis, lakrits och skumgodis som du knappt behöver tugga kan du lätt äta mycket på kort tid vilket ger många kalorier.Så gör du

Frukt är bäst, även om det kanske inte är ett tillfredsställande val för dig. Du kan också välja godis som exempelvis innehåller bättre näring som t ex mörk choklad, eller du kan välja godis som du inte kan äta så mycket av på kort tid, till exempel hård lakrits, karameller eller sockerfria tabletter. Sista alternativet är att äta mindre godis.

4. Sockerbomb

Kaka

Så fungerar de

Har ofta ett högt innehåll av både socker och fett, vilket innebär att du får många kalorier per 100 gram och de placerar sig på höfterna. Det är sällan något som kräver att du tuggar och därför är det lätt hänt att du äter för många kalorier.

Så gör du En bra lösning är att du själv bakar dina kakor, då får de också ett lägre innehåll av socker och fett. Du kan eventuellt använda socker- och fettersättningar. Ett alternativ kan vara att du äter kakor mer sällan.

5. Sockerbomb

Choklad

Så fungerar de

Det är en kaloribomb med högt innehåll av både socker och fett. Även om fettet inte är onyttigt kommer det fortfarande att förse din kropp med massor av kalorier som gör det svårt för dig att hålla vikten. Om du ska äta choklad bör du alltid välja mörk.

Så gör duVälj choklad med högre kakaoprocent, och bättre kvalitet på smaken som tillfredsställer ditt behov av något sött. Köp också små bitar choklad så slipper du riskera att äta för mycket.

6. Sockerbomb

Mjölkprodukter med tillsatt socker

Så fungerar de

Mjölkprodukter som chokladmjölk, yoghurt och drickyoghurt har ofta tillsatt socker, som på så sätt gör dem till flytande sötsaker som lätt gör att du får för mycket kalorier.Så gör du

Läs innehållsdeklarationen noggrant, och välj i stället magra mjölkprodukter utan eller med lägre mängd tillsatt socker.

Hur skal jeg bli av med mitt sockerberoende

7. Sockerbomb

Juice

Så fungerar de

I Sverige tillsätts socker inte i juice, men den får ändå lika högt innehåll av naturligt socker som söt läskedryck och saft. I gengäld innehåller juice bland annat C-vitamin som är bra för ditt immunförsvar.

Så gör du

Ät frukten i stället för att dricka juicen. Det ger nämligen många fler näringsämnen och större mättnad per kalori.

8. Sockerbomb

Socker på havregryn

Så fungerar de

Socker på havregrynsgröt är ett exempel på ett bättre sätt att äta socker, eftersom det kombineras med något nyttigt. Men de flesta kan säkert lära sig äta havregrynsgröt utan socker på.

Havregrynsgröt är något av det nyttigaste du kan äta till frukost. Läs varför här.

Så gör du

Ersätt sockret med torkad eller färsk frukt eftersom det ger mer näring och mättnad än socker. Eller vänj dig vid havregrynens egen goda smak.

9. Sockerbomb

Smoothie

Så fungerar de

Smoothie kan göras jättenyttig med ett högt innehåll av hela frukter och bär, men eftersom de blir flytande mättar kalorierna inte särskilt bra. Inte heller när sockerinnehållet är naturligt och inte i form av tillsatt socker.Så gör du

Ät hela frukter i stället för att dricka dem som smoothie. I synnerhet om du vill gå ner i vikt. Välj smoothies som innehåller bär, de är nyttigast, och undvik sådana med tillsatt socker som man ofta får på caféer.

10. Sockerbomb

Torkad frukt

Så fungerar de

Torkad frukt är en bra källa till naturligt socker med vitaminer, mineraler och kostfibrer och innehåller inte tillsatt socker. Men den har samtidigt hög energitäthet vilket innebär att du får många kalorier per 100 gram. Det är problematiskt om du vill gå ner i vikt.

Så gör du

Ät mindre torkad frukt och välj i stället färsk frukt. Den lägre energitätheten innebär nämligen automatiskt att det är lättare för dig att hålla vikten och eventuellt gå ner i vikt om du behöver det.