Hur ska jag bli av med mitt sockerberoende?

Jag behöver godis eller kakor varje dag, annars blir jag på dåligt humör. Hur ska jag bli av med mitt sockerberoende?Se svaret från experten på iform.se

Om du effektivt vill bekämpa ditt sockerberoende gäller det att hitta en strategi som fungerar för dig. Det är nämligen stor skillnad på vad som fungerar för olika personer, och därför är det bäst att prova sig fram med olika strategier och försöka hitta en som fungerar för dig.

Den första strategin går ut på att acceptera ditt beroende fullt ut i stället för att fördöma det som du kanske gör nu. Det betyder inte att du ska acceptera ditt beroende, vad du däremot måste acceptera är att du är beroende, då blir du också motiverad att minska på sockerintaget. Det är nämligen helt normalt att vara sugen på godis, och det gör ditt beroende bara värre om du förnekar det och alltid förbjuder dig själv att äta socker.

Intala i stället dig själv att beroendet är naturligt, och ge det ett namn, till exempel ”lusten” eller ”suget”, så blir det lättare att relatera till det. När behovet uppstår ska du vänta fem minuter med att äta något sött, allt för att du ska stanna upp och verkligen tänka efter om du måste ha det. Det måste nämligen till 100 procent vara du själv som väljer att äta något sött, och inte sockerberoendet som tvingar dig till det.

En annan bra avledningsmanöver är att fokusera på något helt annat.