Ska köttbullsfärs vila?
Ett gammalt husmorsknep säger att köttbullsfärsen ska vila i kylskåpet. Vi har undersökt saken.
Ett gammalt husmorsknep säger att köttbullsfärsen ska vila i kylskåpet. Vi har undersökt saken.
Du har säkert lärt dig av din hemkunskapslärare att den blandade färsen måste ställas in i kylen en stund innan du kan forma den till köttbullar. Men det betyder faktiskt ingenting för smaken eller konsistensen att köttet svalnar innan det läggs ner i den varma stekpannan.
Färsen blir varken fastare eller smakar bättre och den kan inte heller ta upp mer vätska efter att ha stått en stund i kylen.
Vill du vänta med att laga middag på några timmar går det givetvis alldeles utmärkt att kyla den tills dess, men förvara aldrig den råa färsen längre än en dag, eftersom det kan utvecklas för många sjukdomsframkallande bakterier i köttet.
Vill du få till goda, perfekt krispiga och saftiga köttbullar på middagsbordet, så gör istället dig själv och köttbullarna tjänsten att tänka på hur länge du rör runt i färsen. Den blir nämligen mer och mer bastant, ju längre du rör runt med sleven och om man rör för länge kan det sluta med att man får stenhårda köttbullar.
Använder du mixer är det ännu lättare att överdriva, så var försiktig och snabb när du blandar köttet med övriga ingredienser till köttbullarna.
Källor: Line Bak Josephsen, klinisk dietist och Puk Maia Ingemann Holm, chefkonsult