Ska köttbullsfärs vila?

Ett gammalt husmorsknep säger att köttbullsfärsen ska vila i kylskåpet. Vi har undersökt saken.

Köttbullar i stekpannan

KÖTTBULLAR – Du behöver inte låta färsen vila när du gör köttbullar.

© iStock

Du har säkert lärt dig av din hemkunskapslärare att den blandade färsen måste ställas in i kylen en stund innan du kan forma den till köttbullar. Men det betyder faktiskt ingenting för smaken eller konsistensen att köttet svalnar innan det läggs ner i den varma stekpannan.

Färsen blir varken fastare eller smakar bättre och den kan inte heller ta upp mer vätska efter att ha stått en stund i kylen.

Vill du vänta med att laga middag på några timmar går det givetvis alldeles utmärkt att kyla den tills dess, men förvara aldrig den råa färsen längre än en dag, eftersom det kan utvecklas för många sjukdomsframkallande bakterier i köttet.

Vill du få till goda, perfekt krispiga och saftiga köttbullar på middagsbordet, så gör istället dig själv och köttbullarna tjänsten att tänka på hur länge du rör runt i färsen. Den blir nämligen mer och mer bastant, ju längre du rör runt med sleven och om man rör för länge kan det sluta med att man får stenhårda köttbullar.

Använder du mixer är det ännu lättare att överdriva, så var försiktig och snabb när du blandar köttet med övriga ingredienser till köttbullarna.

Gör perfekta nyttiga(re) köttbullar

Rör ihop köttet med salt först.

Då kan färsen binda vätskan bättre, och du slipper att använda massa mjöl för att köttbullarna ska hålla ihop.

Riv löken.

Eller hacka den fint. Så avger den mest smak, och du slipper stora bitar lök som sticker ut ur köttbullarna (och får små näsor att rynkas).

Doppa skeden i vatten.

Ha en kopp vatten redo så du kan doppa skeden mellan varje köttbulle. Då får du fina, runda köttbullar.

Lägg havregryn i färsen.

Istället för mjöl – fibrer!

Använd bubbelvatten.

Det ger lika goda köttbullar som mjölk eller grädde.

Tag dellerne af panden straks.

Ta bort köttbullarna från stekpannan när de är klara. Låter du dem ligga kvar efter att du stängt av pannan stannar mer fett kvar på köttbullarna.

Mixa baljväxter.

Byt ut upp till en tredjedel av köttet med mixande kikärter eller liknande. Inte nog med att du sparar pengar, du tillsätter också nyttiga fibrer och inte ens barn kommer att upptäcka baljväxterna i köttbullen.

Källor: Line Bak Josephsen, klinisk dietist och Puk Maia Ingemann Holm, chefkonsult