Kan jag förstöra mina njurar genom att dricka mycket vatten?
Rekommendationen är 1,5-2 liter vätska om dagen, men är det ännu bättre att dricka mer? Eller kan det vara svårt för kroppen att hantera all vätska?
Rekommendationen är 1,5-2 liter vätska om dagen, men är det ännu bättre att dricka mer? Eller kan det vara svårt för kroppen att hantera all vätska?
Bra fråga, för vi får ofta höra att vi ska dricka tillräckligt med vatten. Men motsatsen, nämligen för stora mängder vatten, varnas vi sällan för. Kort sagt beror det på att vatten inte är farligt för friska människor.
Kroppen har en riktigt smart förmåga att antingen koncentrera eller späda ut urinen. Så när du har druckit för lite kan njurarna hålla kvar vätska i kroppen. Om du däremot dricker mycket på en gång kan de utsöndra mer vätska. Den sistnämnda situationen känner du säkert till från en kväll när du dricker öl eller har njutit av en hel kanna te – då måste du kissa oftare än vanligt. Det sker så att din vätske- och saltbalans är reglerad hela tiden.
Om du är frisk är det därför inte särskilt farligt att dricka mer än de rekommenderade 1,5–2 literna vatten per dag, eftersom njurarna är robusta och lätt klarar av flera liter överskottsvatten.
Vi skulle dock ändå rekommendera att du avstår från att dricka så mycket, eftersom det inte finns några hälsofördelar med att dricka mer än ett par liter om dagen. Vätskan kommer bara att utsöndras i urinen utan att du får någon nytta av den.
Om du tränar väldigt hårt, eller är i värmen så att du svettas mycket och därför förlorar vätska, är det annorlunda. Drick sedan mindre mängder kontinuerligt, och drick vid behov vätskeersättning. Det binder vätskan till kroppens celler.
Ovanstående gäller friska människor. Om du har njursjukdom, hjärtsjukdom eller leversjukdom är det viktigt att diskutera med en läkare hur mycket vätska du tål.
Källa: Erling Bjerregaard Pedersen, professor emeritus, dr. med., Kliniska Institutet, Århus Universitet