Kan jag förstöra mina njurar genom att dricka mycket vatten?

Rekommendationen är 1,5-2 liter vätska om dagen, men är det ännu bättre att dricka mer? Eller kan det vara svårt för kroppen att hantera all vätska?

vattenglas fylls upp

VATTEN – Utöver det du dricker får du också vätska från mat, t ex frukt och grönt.

© iStock

Bra fråga, för vi får ofta höra att vi ska dricka tillräckligt med vatten. Men motsatsen, nämligen för stora mängder vatten, varnas vi sällan för. Kort sagt beror det på att vatten inte är farligt för friska människor.

Kroppen har en riktigt smart förmåga att antingen koncentrera eller späda ut urinen. Så när du har druckit för lite kan njurarna hålla kvar vätska i kroppen. Om du däremot dricker mycket på en gång kan de utsöndra mer vätska. Den sistnämnda situationen känner du säkert till från en kväll när du dricker öl eller har njutit av en hel kanna te – då måste du kissa oftare än vanligt. Det sker så att din vätske- och saltbalans är reglerad hela tiden.

Om du är frisk är det därför inte särskilt farligt att dricka mer än de rekommenderade 1,5–2 literna vatten per dag, eftersom njurarna är robusta och lätt klarar av flera liter överskottsvatten.

Vi skulle dock ändå rekommendera att du avstår från att dricka så mycket, eftersom det inte finns några hälsofördelar med att dricka mer än ett par liter om dagen. Vätskan kommer bara att utsöndras i urinen utan att du får någon nytta av den.

Om du tränar väldigt hårt, eller är i värmen så att du svettas mycket och därför förlorar vätska, är det annorlunda. Drick sedan mindre mängder kontinuerligt, och drick vid behov vätskeersättning. Det binder vätskan till kroppens celler.

Ovanstående gäller friska människor. Om du har njursjukdom, hjärtsjukdom eller leversjukdom är det viktigt att diskutera med en läkare hur mycket vätska du tål.

Var snäll mot njurarna

Se upp med tabletterna.

Du tänker kanske inte på det, men receptfria läkemedel som vissa typer av smärtstillande, t ex ibuprofen, kan vara tufft mot kroppen om du tar det ofta. All medicin tas upp av blodet och går därför förbi dina njurar.

Fimpa cigaretterna.

Rökning skadar hela kroppen, även njurarna. Risken för att få cancer i bland annat njurarna ökar när du röker. Det gör också sannolikheten för andra njursjukdomar.

Drick mindre alkohol.

Det kan nästan kännas morgonen efter en blöt kväll: Kroppen är utslagen och inte minst njurarna har gått en hård rond. Så gör din kropp en tjänst och drick varannan vatten.

Ät förnuftigt.

Övervikt och högt blodtryck belastar njurarna som måste jobba hårt för att hålla kroppen i balans. Så se upp med sockerintaget och ät en nyttig, varierad kost. Dina njurar kommer att tacka dig senare.

Källa: Erling Bjerregaard Pedersen, professor emeritus, dr. med., Kliniska Institutet, Århus Universitet