Är det dumt att kissa i förebyggande syfte?

Du gör inte din urinblåsa en tjänst genom att kissa när du inte behöver det. För det som händer är faktiskt bara att du i slutändan måste kissa oftare.

Kvinna som håller händerna framför sig som om hon måste kissa

KISSNÖDIG Om du gör det till en vana att kissa även om du inte behöver, lär du bara blåsan att den inte rymmer så mycket. Och det leder bara till ännu fler toalettbesök – inte färre.

© iStock

Du känner säkert igen det. Du ska på en bilresa eller gå på bio och kissar lite i förebyggande syfte, för säkerhets skull, trots att du egentligen inte behöver det.

Och det kan du gott göra då och då, men i längden är det inte bra för din blåsa.

För när du kissar utan att egentligen behöva, vänjer du blåsan vid att tömmas oftare än nödvändigt.

Därmed riskerar du att hamna i en ond cirkel, där du måste kissa oftare och oftare, för att du har lärt din blåsa att den ska tömmas trots att den inte är full.

En normal blåsa rymmer cirka 3–4 dl urin, och man kissar vanligtvis max 8 gånger per dygn. Men det beror såklart på hur mycket vätska du dricker under dagen.

Här i Sverige räcker det att dricka en och en halv liter vätska per dygn, men om du är på ett varmare ställe behöver du dricka mer.

Är du oroad över att du kissar för ofta kan du uppsöka en läkare och ev fylla i ett schema där du under några dagar skriver ner hur mycket vätska du dricker och hur mycket du kissar ut. Det kan vara så att du helt enkelt dricker för mycket.

3 TIPS OM DU KISSAR FÖR OFTA

FÖRSÖK ATT HÅLLA DIG LITE LÄNGRE,

än du egentligen känner för. Med tiden tränas din urinblåsa upp till att kunna rymma mer under längre tid.

N STARK BÄCKENBOTTEN ÄR AVGÖRANDE

Är du dålig på att komma ihåg att göra dina knipövningar, så bestäm dig för att knipa varje gång du t ex ser en röd bil.

DET FINNS MEDICIN,

som får blåsans muskler att slappna av så att den inte känner att den måste tömmas hela tiden.