Får jag nog med vitaminer?

Trött och håglös? Läs mer här och kolla om du behöver ett tillskott av vitaminer och mineraler.

Kvinna står framför kylskåpet och dricker vatten.

Fyller du på bra med vitaminer och mineraler eller behöver du ett tillskott? Få svaret här.

© iStock

Om du bara saknar ett visst vitamin eller mineral kommer hela ditt system ur balans och du riskerar att bli trött och håglös och får svårare att minnas och koncentrera dig.

Äter du sunt och varierat är du på god väg, men i de här 8 situationerna kan det ändå vara nödvändigt med ett tillskott.

Överväg tillskott om:

1. Det är vinter

Överväg att äta extra D-vitamin, om det inte är så att du äter fet fisk dagligen mellan oktober och maj. Fet fisk är i stort sett den enda matvaran som verkligen bidrar med det viktiga vitaminet.

2. Du inte äter mejeriprodukter alls

Överväg ett kalciumtillskott för att förebygga benskörhet, som speciellt drabbar kvinnor i övergångsåldern. Du kan även få kalcium genom att äta grönsaker, men det kräver att du äter rikligt med bladgrönt som grönkål och spenat (omkring 400 g dagligen).

3. Du äter inte fisk alls

Överväg ett tillskott med D-vitamin, då det är den enda födan som bidrar med det livsviktiga vitaminet. Fisk är också en av våra främsta källor till viktiga mineraler som selen och jod.

4. Du äter mycket lite eller mycket ensidigt

Överväg att äta ett multivitamin- och mineraltillskott, om du t ex går på en sträng diet då ditt sätt att äta lätt kan leda till brist på viktiga mineraler och vitaminer.

5. Du är eller planerar att bli gravid

Då ska du vara extra uppmärksam på att få i dig tillräckligt med järn, D-vitamin, folsyra och eventuellt kalcium.

6. Du är vegetarian eller vegan

Överväg att äta ett tillskott med B12-vitamin, då detta vitamin uteslutande finns i matvaror från djurriket. Dessutom kan du äta ett järntillskott då järn bäst tas upp när du äter kött, och eventuellt kalcium, om du undviker mejeriprodukter.

7. Du har kraftiga menstruationer

Överväg att äta ett järntillskott. Du får ut mest av ditt tillskott om du äter det när du går och lägger dig, så det slipper konkurrera med t ex kalcium och zink i din mat, och så minskar risken för biverkningar som illamående och hård mage. Tar du samtidigt andra tillskott – t ex kalcium, så ät tillskotten oberoende av varandra, gärna med flera timmars mellanrum.

8. Du är över 70 år

Överväg att ta tillskott med kalcium och D-vitamin för att förebygga benskörhet.

LÄS OCKSÅ: 6 frågor om multivitamin