Hur får jag ut mest av s.k. food prepping?

Det finns både fördelar och nackdelar med färdiga matlådor. Vi ger dig svaret på när det är en fördel med matlådor, och när du bör undvika det.

foodprep

SVAR: Food prepping handlar helt enkelt om att förbereda matlådor som räcker i flera dagar. T.ex. så kan man steka kött och koka grönsaker och ris och lägga upp lagom stora måltider i matlådor, som sedan snabbt kan tas ut ur kylskåpet när det är dags att äta.

Fördelen med att laga mat som räcker 5–6 dagar åt gången och portionera måltiderna är att man på ett enkelt sätt kan kontrollera mängden och näringsinnehållet. Det har man nytta av om man till exempel genomgår en bantningskur eller följer ett visst kostupplägg under en träningsperiod.

Att äta ur en matlåda sex dagar i veckan blir dock tradigt i längden, och den sociala biten som är så viktig i samband med måltider riskerar också att bli lidande om man alltid sitter ensam med sin matlåda.

Hur länge kan maten sparas?

En tumregel är att de flesta matvaror som tillagats normalt håller sig 5–6 dagar i kylen – bortsett från fisk som kan sparas i kylen i tre dagar. Om du har möjlighet kan du frysa in maten portionsvis, och tina den samma dag som den ska ätas.

OBS: Förvara aldrig mat i plastförpackningar som innehållit t.ex. glass. De är inte tänkta att återanvändas, och farliga ämnen från plasten kan potentiellt föras över till maten.