9 geniala genvägar till att följa ett recept

Vill du bli en fena på att följa ett recept? Få våra bästa tips, trick och hack för att tolka förkortningslingo, översätta kockslang och skutta över fler krokben på vägen mot en lyckad måltid.

Kvinna som följer recept

RECEPT Recept är geniala – framförallt om du är bra på att följa dem.

© Jakob Helbig

Står du också ibland och stirrar in i kylskåpet med tom blick, och hoppas på att du ska få någon typ av uppenbarelse? Då har du säkert också erfarit att den stora inspirationen ofta uteblir och resultatet sällan skördar särskilt många Michelinstjärnor. Man får en bättre utgångspunkt när man börjar med ett recept. I ett sådant kan du nämligen både få inspiration och vara mer säker på att få ett bra resultat.

9 TIPS: Så följer du ett recept


1. Grundjobbet: Hitta ett bra recept

Innan du börjar att treva blint på nätet kan det vara en fördel att fundera lite på vad du är på jakt efter. Du kan begränsa din sökning genom att fundera över om du är på jakt efter vardagsmat eller en festmåltid, om det ska vara nyttigt, vegetariskt eller om du kanske har en specifik ingrediens som du gärna vill använda i din rätt.
Här kan du spana in alla I FORMs goda recept

2. Håll dig till årstiden

Även om du har hittat vad som ser ut som världens bästa recept på jordgubbstårta, och du till och med har alla ingredienser hemma, så får du inte nödvändigtvis världens bästa resultat om det är januari och du bara kan tina upp den smaklösa, importerade versionen av favoritsommarbäret. På samma sätt är en spröd rödkålssallad med citrus inte perfekt på en solig dag i maj.

Råvaror i säsong är billigast, mest klimatvänliga och inte minst godast, så ta utgångspunkt i maten som är nyskördad.

3. Få en bra start

Nu har du hittat receptet du vill laga. Så långt, så gott. Om du vill lyckas med rätten finns egentligen bara en minnesregel. Det är precis som ett prov. Läs allt. För det ingen hit att stå med en halvfärdig deg och en klump iskallt smör, som tydligen skulle vara rumstempererat. Det är inte heller så lyckat att tro att man kan kasta ihop en middag till gäster som plingar på om en kvart, och upptäcka att köttet skulle ha marinerats över natten. Men när du har läst igenom allt en gång, så är det bara att följa receptet slaviskt.

TIPS: Vill du spara tid, så kolla om det är några av ingredienserna som kan köpas färdiga, t ex tomatsås, fiskfärs eller skurna grönsaker.

4. Få koll på ingredienserna

Ta fram alla ingredienserna först, för det är superirriterande att upptäcka halvvägs in i rätten att du inte har några ägg.

Ta ev också fram de köksredskap du ska använda, för du kan t ex inte hälla ut en deg på en plåt om det står att du ska använda en springform. Du kan absolut använda en annan form, t ex en fyrkantig istället för en rund, men volymen ska vara någorlunda samma.

5. Kom ihåg att smak är viktigare än estetik

De flesta av oss är rätt visuella, så det är fint – och faktiskt också praktiskt – med ett intryck av hur den färdiga rätten ska se ut. Låt dig inte nedslås om det du lagar inte liknar bilden till 100 procent. Det är många matfotografer som väljer att fotografera maten innan den är helt färdig, eftersom färgerna är vackrast då, och dessutom fixar de oftast bilderna i Photoshop.

6. Håll koll på tipsen i receptet

Har någon varit så vänlig att skriva tips till receptet, så hoppa inte över dem. Det kan t ex vara tips på en genväg för att göra något snabbare eller enklare, tillsätta en annan smak, en barnvänlig tvist eller liknande.

7. Aktivera sinnena

Skrev vi att du skulle följa receptet slaviskt? Ingen regel utan undantag! Framförallt i bakning är det nödvändigt att använda sina sinnen, eftersom alla ugnar är olika. Knacka i botten av brödet och lyssna efter om det låter ihåligt. Se om din rätt är gyllene på toppen eller stick en kniv i det du bakat och kontrollera om degen följer med upp. Vår erfarenhet är dessutom att vi är liiite långsammare med en kniv än de som utvecklar recepten, så ofta tar det längre tid än vad som står angivet. Om du inte gillar stress och vidbränd mat, så börja ev med att skära, riva och hacka allt som står med på receptet.

8. Anpassa portionsstorleken

Ska du laga mat till ett gäng byggarbetare eller till ett 5-årskalas? Ska rätten du vill laga ingå i en buffé eller vara huvudmåltid? Det är värt att fundera över innan du lagar de antal personer som står i receptet. Har du hittat ditt recept på nätet kan du ofta justera i antalet portioner och automatiskt gå upp eller ner så det passar den mängd du vill laga, men är det i en bok får du räkna själv.

Obs att det sällan är nödvändigt att dubbla mängden jäst även om du gör en större mängd bröd, eftersom jästen är mer aktiv i en stor deg. Du bör också vara lite varsam med kryddorna. Smaka dig fram. Var också uppmärksam på storleken på bakform, plåt, fat osv som kanske också bör justeras efter mängden.

9. Fokus på kalorier? Kolla efter näringsinnehållet

Det är inte så ofta som näringsinnehållet visas, men om du för tillfället vill hålla koll på ditt kaloriintag är det en fördel att använda recept där det står angivet. I det sammanhanget kan det vara bra att veta att energibehovet för en genomsnittskvinna är cirka 2.000 kcal om dagen, och att en viktminskning ofta uppnås med cirka 1.500 kcal om dagen. Välj gärna recept med ett relativt högt innehåll av kostfibrer. De håller dig mätt länge och sätter igång din matsmältning.
KALORIBERÄKNARE: Räkna ut hur många kalorier du behöver