Stå upp en extra timme om dagen

Du förebygger livsstilssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar om du sitter ner en timme mindre än vanligt varje dag, visar en finsk studie.

Kvinna som står upp.

AKTIVITET - Du förbränner omrking 37 kcal mer i timmen bara genom att stå istället för att sitta.

© iStock

Träning gör underverk för vår hälsa, men att bara resa sig från soffan kan faktiskt också göra skillnad.

I en finsk studie delades 64 inaktiva vuxna, med begynnande symtom på hjärt- och kärlsjukdom och diabetes typ 2, in i två grupper.

  • Den ena gruppen skulle se till att sitta ner en timme mindre om dagen.

  • Den andra skulle fortsätta med den inaktiva livsstilen.

Alla deltagare bar mätverktyg så att forskarna kunde se exakt hur mycket de rörde sig.

Efter tre månader hade den första gruppen lyckats sitta ner 50 minuter mindre om dagen och istället stå eller vara lätt fysiskt aktiv.

Jämfört med kontrollgruppen hade denna grupp uppnått hälsoförbättringar i förhållande till sin lever, reglering av blodsocker och insulinkänslighet – tre områden som kan vara avgörande för om du utvecklar livshotande sjukdomar.

Forskarna framhåller dock att om man löper allvarlig risk att utveckla livsstilssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar krävs mer motion.

Så du kan troligen bara fördröja processen genom att sitta mindre.

GENVÄGAR TILL ATT SITTA MINDRE

Du förbränner cirka 37 kcal mer i timmen bara genom att stå istället för att sitta.

Prata i telefon stående

Det finns ingen anledning att sitta ner medan du pratar. Nyttja telefontiden till att röra dig runt i hemmet eller ta en promenad.

Ställ ett alarm

Ställ in din telefon på att plinga till en gång i timmen när det är dags att gå eller stå i 5 min. Under en dag blir det snabbt mer än en timme.

Planera in aktiviteter på kvällarna

När vi väl har satt oss i soffan har vi en tendens att bli sittande till dess vi går och lägger oss. Håll dig aktiv efter kl 20. Stryk kläder, förbered mat till imorgon eller ta en kvällspromenad.

Res dig i pauserna

När du tittar på tv, så res dig under reklam-pauserna, eller gör det till en vana att att ta en paus mellan avsnitten i din favoritserie.