Re dig upp och lev längre

Ju mer du sitter ner, desto mer ökar risken för att du ska få allvarliga sjukdomar.

Kvinna som står upp och arbetar.

UPP OCH STÅ Vill du göra underverk för din hälsa, kan du med fördel ställa dig upp flera gånger under din arbetsdag.

© iStock

De flesta av oss vet att lite rörelse under loppet av en arbetsdag kan göra underverk för hälsan. Av samma skäl är det en bra idé att ha ett höj- och sänkbart skrivbord på arbetsplatsen, om det finns möjlighet.

Men det avgörande är inte att du står långa stunder åt gången, utan det som har störst betydelse är att du reser dig upp med jämna mellanrum.

Det är i alla fall slutsatsen av en studie från the University of Glasgow, där forskare har undersökt effekten av att stå upp under en arbetsdag.

I undersökningen följde man 10 överviktiga testpersoner under tre arbetsdagar, där de på dag 1 skulle sitta ner hela dagen, endast med avbrott för toalettpauser. På dag 2 skulle de växla mellan att sitta ner och stå upp i 15 minuter åt gången, medan de på dag 3 skulle stå upp lika länge som på dag 2, men denna gång skulle testpersonerna resa sig oftare i små block om 90 sekunder åt gången.

Sitter du ner? Om ja, så skynda dig att komma upp och stå för stillasittande beteende försvagar både dina muskler, sitt skelett och din blodcirkulation och ökar din risk för både hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2, cancer och tidig död.

Forskarna är inte helt överens om hur många timmar i stolen som krävs för att skada din hälsa, men troligen ökar risken redan vid 6-7 timmars dagligt sittande. Och ju mer du sitter, desto högre är risken.

Ta stående pauser

Lösningen är inte att träna och generellt vara mer aktiv på fritiden, för enligt forskarna är det inte tillräckligt för att väga upp för de många sittande timmarna på jobbet. Du ska däremot avbryta de många timmarnas sittande med massor av stående pauser.

Du behöver inte gå långa promenader eller stå upp och arbeta i timmar. Det verkar faktiskt ha större betydelse att du reser dig upp med jämna mellanrum. Ett amerikanskt forskningsresultat visar t ex, att bara två minuters promenad för varje stillasittande timme sänker din risk för att dö med 33 procent.

LÄS OCKSÅ: 8 frågor om blodproppar

Det är svårt att ändra på vanor, men det finns fler saker du kan göra för att komma upp ur kontorsstolen. Se här:

7 trick som får upp dig från kontorsstolen

 1. Res dig varje gång du pratar i telefon.
 2. Hämta vatten i små glas flera gånger istället för att fylla en vatten flaska en gång.
 3. Skaffa en aktivitetsklocka med en inaktivitetslarm, som påminner dig när det är dags att röra sig.
 4. Istället för att skicka mejl till dina kollegor så res på dig och gå till dem istället.
 5. Flytta din papperskorg så du måste resa dig för att slänga något.
 6. Erbjud dig att hämta kaffe till dina kollegor – även om du inte vill ha själv just då.

Förbränner fler kalorier

Om du blir bättre på att variera sittande och stående kan du se fram emot fler bonusar än en lägre risk för allvarliga sjukdomar. Ju fler gånger du reser sig upp, desto fler kalorier förbränner du nämligen och desto enklare blir det för dig att hålla vikten.

Färre smärtor är en annan möjlig bonus. Många med stillasittande arbeten drabbas nämligen av smärtor i axlar och nacke, men det kan mer aktivitet hjälpa till med. En dansk studie från 2017, där en rad medarbetare skulle använda deras höj- och sänkbara bord och ta fler små pauser ledde efter 3 månader till att 30 procent upplevde färre smärtor i axlar och nacke.

Så här står du rätt

Med en korrekt kroppshållning undviker du att belasta din nacke, rygg, axlar, knän och höfter.

 • Stå med rak rygg och vikten fördelade på båda fötterna.
 • Dra bak hakan och axlarna, skjut fram bröstkorgen och dra in magen lite. Undvik att svanka i länden.
 • Böj lite i knäna.
 • Arbeta med din mus och ditt tangentbord nära kroppen.
 • Dina underarmar ska vila på bordet, och dina axlar ska vara avslappnade.
 • Vifta gärna på tårna och rulla tillbaka på hälarna av och till.