Kan en powernap förstöra min nattsömn?

Kanske är du van att ta en power nap mitt på dagen för att ladda upp batterierna. Och det är en bra idé, om det inte gör att du sover mindre på natten. Läs här varför.

Kvinna i grå tröja ligger med slutna ögon på en soffa med en bok på bröstet.

POWERNAP - En tupplur på soffan kan göra underverk för vissa, medan den kan störa din dygnsrytm ytterligare om du inte sover tillräckligt bra på natten.

© iStock

Ja, det kan den göra. Särskilt om du redan har svårt att somna eller tenderar att vakna mitt i natten. Sömn styrs bl a av vad experterna kallar sömntryck, det vill säga den naturliga trötthet som du bygger upp under de vakna timmarna.

Sover du mitt på dagen tar du av ditt sömntryck och kan få (ännu) svårare att somna när du går och lägger dig på kvällen.

Därför avråder experterna starkt från att sova på dagen om du har sömnproblem.

Om du inte har problem med att sova på natten finns det däremot vetenskapliga bevis för att en powernap mitt på dagen ger ny energi.

Din fysiologiska dygnsrytm tar ett dyk mitt på dagen, och därför känner vi oss ofta trötta på eftermiddagen.

Om du upplever det, kan en tupplur på 20-25 minuter mellan kl 13 och 16 stärka din koncentration, uppmärksamhet och förmåga att fokusera.

För att sammanfatta kan en tupplur gynna dig om du inte redan har problem med att sova, utan kanske bara går och lägger dig för sent och därmed inte får de 7-9 timmars sömn per natt som experterna rekommenderar.