Bör jag väcka någon som går i sömnen?

Har du också hört att det kan vara farligt att väcka någon som går i sömnen? Vi har frågat en överläkare om det stämmer.

Kvinna reser sig från säng i sömnen, går i sömnen.

SÖMNGÅNGARE – kan i sällsynta fall vara farligt.

© iStock

Kissande i en blomkruka eller matlagning mitt i natten. Sömngång kan beskrivas som en uppvakningsstörning, där delar av hjärnan vaknar utan att medvetandet är med. Det är framförallt barn som går i sömnen, eftersom deras hjärnor inte är färdigutvecklade, och sedan växer de flesta ifrån det. Men hos vissa fortsätter det i vuxen ålder. Det beror förmodligen på att den mest utvecklade delen av hjärnan tar längre tid på sig att vakna hos sömngångarna.

Tvärtemot vad du kanske har hört är det inte farligt att väcka någon som går i sömnen. Det kan faktiskt vara en bra idé, för även om de flesta som går i sömnen ägnar sig åt harmlösa saker, finns det exempel på människor som t ex har hoppat ut genom fönster. Det är dock viktigt att göra det försiktigt, så personen inte blir rädd. När vi går i sömnen är det under den djupa sömnen, som ofta är tidigast på natten.

I den del av sömnen drömmer vi inte riktigt, men vi kan ha sinnesupplevelser och det är ofta dem som sömngångare reagerar på. Det är ofta något “hotfullt” som triggar de nattliga promenaderna – det är t ex inte ovanligt att kliva upp och ta på sig kläderna eller sätta på datorn om du är stressad på jobbet. Det som händer på natten är nämligen en produkt av vad som händer på dagen och har du en tendens att gå i sömnen händer det ofta i perioder då du är i obalans.

LÄS OCKSA: Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Källa: Jette Deichmann Ibsen, överläkare på Neurologiska avdelningen på Roskilde Sjukhus

Artikeln publicerades i I FORM n. 4/2022