Mörkhårig kvinna tittar på finne på kinden.

Kämpar du också med finnar och oren hy? Då bör du läsa mer här. 

© iStock

Så blir du av med dina finnar

Finnar hör inte bara tonårstiden till. Det finns nämligen många vuxna som också kämpar för att bli av med irriterande finnar.

16 oktober 2017 av Anja Bruneskjold

Även om du tror att finnar hör tonsårstiden till, är det helt normalt att få finnar också som vuxen. Det är stor skillnad på akne och finnar, det förstnämnda är i regel något man drabbas av som tonåring. Medan akne är en hudåkomma som vanligen drabbar unga mellan 17 och 19 år, kan enskilda personer har oturen att lida av akne ända upp i 20-årsåldern. 

Vad är finnar?

I puberteten ökar produktionen av manligt könshormon hos både män och kvinnor. Det kan få produktionen av hudfett att bli extrem – och då uppstår det finnar. När produktionen av hudfett ökar ännu mer blir talgkörtlarnas utgångar trängre och huden kan därmed inte göra sig av med överskottsfettet. Och då uppstår det som vi normalt kallar för akne. 

Varför får man finnar?

Man får som regel finnar för att produktionen av hudfett ökar. Och när hudens porer täpps till samlas det bakterier, hårsäckarna blir irriterade och det blir en inflammation som ger finnar och ett överskott av talg.

Många tror felaktigt att fet mat kan ge finnar. Men det finns inga studier som fastslår att det ligger bakom de irriterande röda och svullna finnarna. Dock finns det vissa former av mat och dryck som kan påverkar kroppen hormonbalans – och det kan alltså ge finnar. Exempelvis kan både godis och läsk få blodsockret att stiga och det påverkar dina hormoner i sådan grad att det kan ge inflammation som tar sig uttryck i form av finnar och oren hy. Detsamma gäller om du dricker stora mängder mjölk. Mjölk innehåller nämligen hormonliknande ämnen som kan irritera huden på ett sätt som leder till finnar. 

Det är viktigt att betona att akne och allvarliga fall med mycket finnar inte beror på din kost. Det är en hudsjukdom som din läkare kan hjälpa dig att bli av med. Akne är ofta ärftligt och det finns inte så mycket du själv kan göra för att undvika den här typen av hudinflammation.

Om dina finnar hela tiden kommer tillbaka och du inte blir av med dem genom att ändra på kosten, kan problemet bero på något annat. Flera kvinnor lider t ex av perioral dermatitis, som är en form av eksem som oftast visar sig runt munnen och på hakan. Det är också lätt att förväxla inåtväxande hårstrån med finnar. Både perioral dermatitis och inåtväxande hårstrån är något som din läkare kan hjälpa dig med. Men vanliga finnar påverkas alltså av vår hormonbalans.

Hur undviker man finnar?

Det är viktigt att se till att dina finnar inte är tilltäppta. Rengör gärna din hud morgon och kväll med ansiktsrengöring, så du tar bort döda hudceller och smuts. Se bara upp så att huden inte torkas ut – det kan nämligen ge finnar när huden försöker kompensera med mer hudfett. Avsluta med en bra ansiktskräm som återfuktar huden. På vintern ska du vara extra uppmärksam då huden utsätts för både kyla och vind, något som i hög grad torkar ut huden. Vid den här tiden på året är det en bra idé att tillsätta lite ansiktsolja i din ansiktskräm, så du är säker på att huden inte blir torr och sedan superfet när den själv försöker kompensera för torrheten.

Tre typiska myter om finnar

1. Man ska inte trycka ut finnar

Det är en skröna. Om dina finnar är gula och inflammerade är det ingen risk att du får sår eller ärr när du trycker ut dem. Se bara till att tvätta händerna ordentligt och även ansiktet innan du gör det. Det är också viktigt att verkligen ta bort allt smink så du undviker att det sätter sig i andra porer och därmed bildar nya finnar. Undvik att använda naglarna så du inte gör hål eller sår. Dessutom är det viktigt att avsluta med en mild ansiktsrengöring samt ansiktskräm. 

2. Tandkräm tar bort finnar

Vi rekommenderar att du bara använder produkter som är särskilt ämnade för att ta bort finnar. Det här gamla husmorstipset verkar minimalt och det svider ganska rejält. Så det är bättre att låta bli.

3. Skrubba ansiktet

Denna myt kan vi delvis avliva. Det är dock bra att använda en mild ansiktsskrubb ett par gånger i veckan. Det är smart att ta bort döda hudceller och se till att huden är helt ren, så att det inte uppstår nya finnar. Men undvik för allt i världen att irritera redan existerande finnar ännu mer genom att skrubba på dem. Och ännu viktigare: Använd en mild skrubb som är snäll mot huden.

TIPS!

Motion och rikliga mängder vatten bidrar till att hålla kroppen i balans – och det är därför den bästa medicinen mot oren hy och finnar. Behöver du inspiration för att komma igång? Då kan du hittar massor av inspiration till din träning här.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar