Så blir du av med dina finnar

Finnar hör inte bara tonårstiden till. Det finns nämligen många vuxna som också kämpar för att bli av med irriterande finnar.

Mörkhårig kvinna tittar på finne på kinden.

Kämpar du också med finnar och oren hy? Då bör du läsa mer här.

© iStock

Acne är ett vanligt problem, som de flesta unga drabbas av tidigt i puberteten. Det når ofta sin pik i 17–19-årsåldern och försvinner hos de flesta när de är omkring 25 år. Men hos vissa stannar problemhyn kvar, och det är inte ovanligt att få finnar öven som vuxen.

Hur uppstår finnar?

I puberteten ökar produktionen av manligt könshormon hos både män och kvinnor. Det kan få produktionen av talg att öka. Samtidigt blir talgkörtlarnas utgångar trängre och huden kan därmed inte göra sig av med överskottsfettet. Det gör att det bildas en liten öm bula som fylls med vätska innan talgkörteln spricker och det bildas en varfylld kula – det vi kallar en finne.

LÄS OCKSÅ: Akne kan dyka upp hela livet – få hjälp med behandling här

Ska jag äta annorlunda för att undvika finnar?

Finnar beror som sagt på en överproduktion av talg i talgkörtlarna, som täpps till och blir inflammerade. Och orsaker till det är det manliga könshormonet så du har inget inflytande på hur hårt du blir angripen av finnar, och hur länge de stannar.

Många tror felaktigt att fet man kan vara orsaken till finnar. Men det finns inga undersökningar som slår fast att det är orsaken. Magra mejeriprodukter har också länge varit misstänkte för att förvärra akne, men det finns inga bevis för det påståendet.

Om du upptäcker att du får finnar ett par dagar efter att du ätit något speciellt, är det förstås bra att testa att utesluta den matvaran och se om det har någon effekt på din hy. Men man kan inte säga att vissa matvaror generellt ger akne.

Vad kan jag göra för att undvika finnar?

Det är viktigt att se till att dina finnar inte är tilltäppta. Rengör gärna din hud morgon och kväll med ansiktsrengöring, så du tar bort döda hudceller och smuts. Se bara upp så att huden inte torkas ut – det kan nämligen ge finnar när huden försöker kompensera med mer hudfett. Avsluta med en bra ansiktskräm som återfuktar huden. På vintern ska du vara extra uppmärksam då huden utsätts för både kyla och vind, något som i hög grad torkar ut huden.

Det är dock viktigt att understryka att akne är en ärftlig hudåkomma, och därför är det inte säkert att du får bukt med finnarna genom att bara rengöra ansiktet. Det kan behövas skarpare medel, och här kan en läkare hjälpa dig. Om du inte är så hårt drabbad kan du börja med att gå till apoteket och testa receptfria medel mot finnar.

Läs också: Keratosis pilaris – bli av med knottrorna på armarna

Tre typiska myter om finnar

1. Man ska inte klämma finnar

SANT! Finnar mår bäst av att du låter dem vara i fred. Om du klämmer en finne får du kanske ut en del, men samtidigt kan du trycka in orenheter djupare ner i huden. Det innebär att det tar längre tid innan finnen försvinner, och då är det större risk att det blir ärr.

2. Tandkräm tar bort finnar

FALSKT! Tandkräm har en uttorkande effekt. Vi rekommenderar att du använder produkter som är utvecklade till att just ta bort finnar.

3. Du kan skrubba bort orenheterna

FALSKT! Undvik att skrubba din hud med massor av rengöringsprodukter för att bli av med finnar. Det förvärrar bara din huds tillstånd. Använd istället en mild rengöring en eller två gånger om dagen.

TIPS! Stress kan också medverka till att du får finnar. Läs stressexpertens bästa rådför att undvika stress.