8 tips för välvårdat hår

De flesta vill nog ha en frisyr som – liksom i en slowmotionscen i en reklamfilm – får folk att vända sig om på gatan. Om du följer de här råden, ger du håret de bästa förutsättningarna för att få liv och glans.

Kvinna vårdar håret mot torra toppar och glanslöst hår

HÅRVÅRD – Ge topparna lite extra kärlek, t ex arganolja eller serum.

© iStock

När håret beter sig som en trotsig tonåring och inte gör som du säger, kan man känna att man vill ge upp. Men det ska du inte göra! Med några enkla tips kan du komma ett stort steg närmare ett välvårdat och glansigt hår.

Här får du svar på hur ofta du bör besöka frisören, vilka vårdrutiner som är bra för dig och varför du bör hålla igenom på både schampoo och hårfön. Gör du det kan du se fram emot ett hår som beter sig som den mest välartade eleven i klassen.

Fortsatt god hårdag!

8 tips för välvårdat hår

Ät hårvänligt
© iStock

Ät hårvänligt

Det är primärt B-vitamin, kalium och omega-3 som ger de bästa förutsättningarna för håret att växa. Dem kan du äta dig till genom en varierad kost. Ditt hår kommer att älska dig om du äter avokado, nötter, bär, fet fisk, bönor, linser, kål och sallad.

Tvätta bara en eller två gånger i veckan
© iStock

Tvätta bara en eller två gånger i veckan

Varje gång du tvättar håret med schampoo tvättar du bort det naturliga fettet i hårbottnen, och då mister håret glansen och torkar ut. Så försök att tvätta sparsamt.

Fläta håret
© iStock

Fläta håret

Har du för vana att alltid sätta upp samma hästsvans? Då sliter du håret på samma ställe varje gång. Därför är det en bra idé att variera med en fläta, där snodden sitter längre ner. Gummisnoddar utan metall är mest skonsamma.

Borsta med en naturborste
© iStock

Borsta med en naturborste

Varken hår eller hårbotten mår bra av närkontakt med konstmaterial. Så investera i en borste eller kam gjord i naturmaterial. Det är mest skonsamt – oavsett hårtyp och sliter inte på håret

Ge intensiv vård
© iStock

Ge intensiv vård

Är håret frissigt, torrt och kluvet eller fett kan du ge det extra vård i form av en kur. En hårbehandling varje vecka mår alla hår bra av. Din frisör kan guida dig i vilken typ av behandling ditt hår skulle må bäst av.

Toppa håret
© iStock

Toppa håret

Hår växer 1-1,5 cm i månaden. Och om du bara låter det växa kommer topparna att dela sig, gå av och få håret att se ovårdat ut. Därför är tumregeln att du med kort hår bör klippa dig var sjätte till sjunde vecka, och du med långt hår bör går till frisören för att klippa topparna ungefär varannan månad.

LÄS OCKSÅ: Oönskad hårväxt i ansiktet? Få 9 bra råd för hårborttagning

Använd balsam
© iStock

Använd balsam

Gör det till en vana att avsluta hårtvätten med ett balsam. Medan schampoo öppnar hårstråets små fjäll, hjälper balsamet till att stänga dem igen så håret blir glansigt och lätt att reda ut. Du behöver inte vara rädd för att använda balsam i hela håret.

Skydda håret mot värme
© iStock

Skydda håret mot värme

Ett fönat hår får härlig volym, men fönen kan också torka ut svallet. Gör det till en vana att använda en värmeskyddande produkt innan du värmebehandlar det.

Läs också: Så här blir du av med klåda i hårbottnen