Så tar du hand om en hjärnskakning

En krasch med cykeln eller en hård boll i huvudet skickar stötar genom hjärnan som kan ge långvariga biverkningar. Varje år söker cirka 15 000 svenskar vård för hjärnskakning. Om du är en av dem är det viktigt att följa några enkla råd för att minimera skadan.

Kvinna har fått hjärnskakning

HJÄRNSKAKNING Ved du vad du ska göra om du får en hjärnskakning?

© iStock

Vad är en hjärnskakning?

Hjärnskakning kan uppstå vid en större skada mot huvudet. Nervcellerna påverkas då kortvarigt och delar av hjärnans funktioner kopplas tillfälligt bort.

Hjärnskakningen kan uppstå vid fall, slag eller kontaktsporter som till exempel handboll och boxning.

Varför får man hjärnskakning?

Risken hänger i hög grad ihop med dina fysiska aktiviteter. Hjärnskador uppstår oftast i samband med fall eller olyckor i sporter. Fyra faktorer påverkar risken: fart, fallhöjd, kollision och hårt underlag. Forskning tyder på att kvinnor är mer utsatta för hjärnskakning i samband med kontaktsporter än män, för att vi har en svagare nackmuskulatur och därför svårare att parera mot slag och stötar.

Vad är det som händer vid en hjärnskakning?

Ett våldsamt slag slungar in hjärnan i det hårda kraniet. Det är påfrestande för nervcellerna och skadar deras membran, vilket får joner och signalsubstanser att försvinna. Därmed hämmas hjärncellernas funktion. Hjärnan dräneras därför på energi en period efter skadan för att återuppbygga balansen. Under tiden ska man inte anstränga hjärnan för mycket, då det hindrar återhämtningen.

Symptom – hur vet man om man har hjärnskakning?

Beroende på hur hårt du slog dig kan symptomen variera mellan värk, yrsel, illamående, minnesluckor eller medvetslöshet. Symptomen är inte så tydliga och kan därför lätt bli förbisedda. Det kan ta upp till flera veckor innan du drabbas av trötthet, sömnproblem, koncentrationssvårigheter, yrsel eller visuella störningar. Ju äldre du är, desto längre tid tar det att återhämta sig. För 10–20 procent kan det ta månader eller till och med år innan man är återställd.

Kvinna med hjärnskakning och huvudvärk

TECKEN PÅ HJÄRNSKAKNING Typiska symptom på hjärnskakning är huvudvärk, yrsel, trötthet, illamående och koncentrationssvårigheter. Symptomen kan kännas i större eller mindre grad, och därför kan behandlingen också vara olika från hjärnskakning till hjärnskakning.

© Getty Images

Behandling – vad gör man vid hjärnskakning?

Hjärnskakning direkt: Få en överblick

Håll dig lugn. Om du har balansproblem, varit medvetslös eller har minnesluckor ska du genast uppsöka läkare. Om inte ska du be någon att köra hem dig. Var uppmärksam på eventuella symptom.

Hjärnskakning dygn 1: Var inte ensam

Se till att du får psykisk och fysisk vila. Be en vuxen att kontrollera om du kan upprepa namn, tid och plats en gång i timmen – även på natten. Sök medicinsk rådgivning om detta inte är möjligt.

Hjärnskakning dag 1–7: Ge hjärnan ro

Fortsätt att vila och undvik att koncentrera dig. Du får inte arbeta, spela spel eller skicka meddelanden. Undvik också att läsa, skriva eller surfa på webben, annars kan du få långsiktiga biverkningar.

Hjärnskakning dag 8–21: Kom igång igen

När du är symptomfri och kan koncentrera dig utan huvudvärk kan du gradvis återgå till ett normalt vardagsliv. Var dock försiktig och sluta arbeta om huvudvärken återvänder.

Hur lång tid tar en hjärnskakning?

De flesta upplever att hjärnskakningen och dess symptom är värst de första 7–10 dagarna. Och efter 1 månad är symptomen ofta helt borta.

I andra fall kan en hjärnskakning vara över flera månader, och kanske år – det beror oftast på att man först har ignorerat symptomen och därför inte fått rätt behandling.

Därför är motionscykel en bra idé efter att du har fått en hjärnskakning

  • Skadefritt: Det finns ingen risk att skada sig och du kan hålla huvudet på ett bekvämt sätt.
  • Motion utan ansträngning: Det är viktigt att inte anstränga sig för mycket och på en motionscykel kan du själv bestämma nivån.
  • Så tränar du: Börja lugnt och öka sedan gradvis tempot allt eftersom du blir bättre.
Kvinna cyklar på motionscykel

125 KCAL KAN DU FÖRBRÄNNA PÅ EN HALVTIMMES LUGN CYKLING. Det är lika många kalorier som vid 10 minuters löpning i högt tempo.

© Getty Images

Får man sova med hjärnskakning?

Det är en myt att man inte får sova efter en hjärnskakning. Hjärnan behöver få vila, och de flesta har ett ökat behov av att sova och slappna av efter en hjärnskakning.

Det är dock en bra idé att ha någon hemma som kan övervaka dig den första dagen efter en hjärnskakning, och en gång i timmen är det bra om någon väcker dig och kontrollerar att du kan redogöra för ditt namn, tid, och plats – även under natten. Om det inte går – sök vård.

Det är ganska vanligt att man får problem med sömnen efter en hjärnskakning. Vissa sover extra mycket, men andra har svårt att falla i sömn eller sover väldigt oroligt. Sömn är dock väldigt viktigt för kroppens och hjärnans förmåga att läka efter en hjärnskakning.

Får man dricka alkohol efter en hjärnskakning?

Det är en bra idé att vara försiktig med att dricka alkohol efter en hjärnskakning.

Din hjärna är satt ur balans och jobbar redan på högtryck för att kompensera för skadan. Därför upplever många att alkoholen kan påverka dem mer eller annorlunda än den brukar.

Dessutom är det inte bra för läkningsprocessen att dricka alkohol. Rekommendationen är därför att du avstår alkohol helt efter en hjärnskakning.

Detta kan experterna göra när du har fått hjärnskakning

Läkaren vill kontrollera om det har skett skador på nacke eller blödningar inne i kraniet, vilket kräver särskild behandling. Man vill också kontrollera hur allvarlig hjärnskakningen är och därefter bestämma hur lång viloperioden ska vara. Läkaren ger sällan behandling under de första dagarna efter hjärnskakningen, då det kan dölja vissa symptom. Man behöver bara behandling omedelbart i ungefär en procent av fallen.

Artikeln publicerades i I FORM nr 18, 2017