Sexfrågor för vuxna

Hur ofta är tillräckligt ofta? Vilka sexfantasier har alla andra? Vilka sexleksaker säljer bäst? Få svaret här.

Par som ligger i sängen och har förspel

SEX – låt oss prata om det.

© gettyimages

Vad är tillräckligt, vad är bra, hur gör alla andra? Sex – och kanske framförallt det sex andra har – väcker nog de flestas
nyfikenhet oavsett om man vill det eller inte.

Därför har vi hittat svaren på de 10 frågorna som vi hade på redaktionen. Läs här – vi lovar dig att du kommer att bli överraskad.

1 Hur mycket sex har alla andra?


Enligt Hälsobarometern 2022, där 4.541 personer i åldrarna 18–65 år deltog, har var femte person sex med någon annan ett par gånger i månaden.

Nästan lika många är det som inte har sex alls. 13 procent har sex ett par gånger i veckan, vilket inte överensstämmer med föreställningen vi har om varandra, där 26 procent tror att andra får till det ett par gånger i veckan.

Svenskarna tror alltså att andra är mer sexuellt aktiva än de själva är.

Sexuell aktivitet i siffror

Så här svarar svenskarna på frågan.

Kilde: Projekt SEXUS, Statens Serum Institut og Aalborg Universitet

2 Vilka är de vanligaste sexfantasierna?


Att bli bortförd av en riddare på vit häst, att möta en sexig främling i tvättstugan, att ligga med någon av samma kön, eller att få sällskap i sovrummet av sin mans bästa vän? Vi har livlig fantasi när vi tänker fritt.

Och trots att många kanske har så detaljerade fantasier att de inte riktigt passar in i någon kategori, kan man ändå se några övergripande tendenser när man frågar kvinnor vad de fantiserar om.

I en dansk studie fick de deltagande kvinnorna skriva ner sina fantasier fritt, så svaren ger en fingervisning om de vanligaste tankarna när ljuset är släckt.

Vilka är de vanligaste sexfantasierna:

Att änvända sexleksaker

Totalt 49 procent av de svarande kvinnorna tände på tanken om att använda sexleksaker, och en del av de tillfrågade svarande också att de hade levt ut den fantasin. Vilken sexleksak som är vanligaste att tänka på, och huruvida det är personen själv eller en partner som i fantasin använder leksaken framgår inte.

Att bli analt stimulerad

26 procent fantiserade om – och en del hade också levt ut fantasin – att ha analsex. Analsex kan innebära både analt penetrationssex och stimulering av anus, t ex med vibrator eller buttplug.

Att bli dominerad, eventuellt med bondage

24 procent av kvinnorna svarade att de tände på dominans, eventuellt som en del av en bondagelek – vilket innebär att binda fast varandra med rep, tejp eller handklovar. Dominans i sex kan också handla om smisk, att prata snuskigt eller något annat.

Att ha sex med fler än en part- ner samtidigt

21 procent av de tillfrågade skulle gärna vara fler än två personer i sovrummet. Huruvida man fantiserade om en trekant, fyrkant eller gruppsex med fler personer än så framgår inte av undersökningen.

Att spela rollspel med utklädning

Att leka med lack och läder eller andra typer av utklädningar – det kan också vara sjuksköterskeuniform eller sekreterarglasögon – var det 19 procent av de medverkande i studien som fantiserade om.

Att gå på swingersklubb

8 procent fantiserade om att besöka en swingersklubb, där man kan möta nya sexpartner och ofta testa saker som glory holes, mörka rum och sexgungor. 0,7 procent av de svarande hade levt ut den fantasin.

3 Är man mer hälsosam om man har mycket sex?


Ja! Men kanske inte på det sättet du tror: Trots att svetten kan rinna, och pulsen kommer upp rejält, så är inte sex någon fantatisk motion.

Ett genomsnittligt samlag varar cirka 8 minuter, vilket inte är så långt för ett träningspass – framförallt inte när man tar höjd för att ni troligen delar på aktiviteten. Däremot skördar du mentala hälsofördelar om du har sex ofta. Sex verkar nämligen kunna...

4 Är män mer kåta än kvinnor?


Ja och nej.

När man frågar män hur ofta de vill ha sex är det oftare än vad kvinnor svarar på samma fråga. Men till historien gör dock att kvinnor i heterosexuella förhållanden hamnar i det man brukar kalla orgasmglappet, vilket innebär att de får orgasm mer sällan än män – och kvinnor i homosexuella relationer.

Om de heterosexuella kvinnorna kom lika ofta som alla andra, har man spekulerat i om inte de skulle ha samma sexlust.

5 Dör sexlivet alltid när man får barn?


Att få barn behöver inte döda sexlivet, men kanske att det tar en paus. Många par upplever tillfälliga eller långvariga sexuella utmaningar när de får barn.

Det innebär dock inte att man inte kan få igång ett aktivt sexliv igen, när man kommit in i rutinerna med en ny familjemedlem, och kanske får lite mer sömn igen.

6 Varför har jag svårt att komma med min partner?


Det finns många anledningar till uteblivna orgasmer i en parrelation. En sak är dock säker: Om du har svårt att komma tillsammans med din partner är du inte ensam. Inledande blyghet, bristande kommunikation, prestationsångest och stress och press i vardagen är alla saker som kan utmana din orgasm.

Här har vi samlat ett antal frågor och svar som kan lära dig mer om vad din utmaning är.

Illustration av ett par i sängen

UTEBLIVNA ORGASMER – Kan få avståndet i dubbelsängen att kännas oändligt långt...

5 frågor som (kanske) kan avhjälpa uteblivna orgasmer

Vilka är förutsättningarna?

Man kan alltid börja med det praktiska: Är sovrummet för varmt eller för kallt? Är er madrass så mjuk att din partners stötar inte stimulerar dig? Har ni en lampa i sovrummet som
är behaglig för dig? Hänger det en spegel på väggen som stör dig? Kort sagt: Bjuder miljön in till sex?
Om inte, så börja med att rätta till dem, så att stämningen blir bra.

Kan du komma med dig själv?

Det kan kanske kännas frestande att skylla den uteblivna orgasmen på sin partner, men det är enklare att börja hos sig själv: Är du bra på att få orgasm när du har sex med dig själv? Annars kanske du behöver utforska den biten mer.
Här kan sexleksaker vara en bra hjälp. Ju bättre du känner dig själv, desto bättre kan du guida din partner till vad du tycker om.

Har det alltid varit så?

Omduärienfast relation är det värt att fundera över om ert sexliv var bättre till en början? Många upplever att sexlivet bleknar efter nyförälskelsen, och det kan gå ut över dina orgasmer. Så ska det inte vara. Kan ni fokusera mer på dig eller bestämma att
du har initiativrätten under en period?

Är du otrygg?

Osäkerhet är ett brett begrepp: Kanske känner du dig inte bekväm i din kropp, eller kanske känner du inte att din älskare är intresserad av din orgasm. Det kan vara ett fruktansvärt sårbart samtal att starta, men det finns ingen väg runt det. För vissa hjälper det att ha en psykolog eller sexolog till sin hjälp.

Känner du prestationsångest?

Kanske älskar din partner när du kommer, och även om det förstås är ett härligt engagemang att visa, så kan det också skapa en viss prestationsångest. Kan det vara en del av utmaningen?

7 Kan alla med en slida få en fontänorgasm?


Orgasmen, där en kvinna får en utlösning i stil med vad vi förmodligen mer förknippar med de som har en penis, är ett omdiskuterat fenomen.

Man tror att den sprutande vätskan utsöndras från Bartholins körtlar, som ligger runt slidöppningen. Av samma anledning tror man att alla med slida har anatomin för att kunna få en sprutorgasm, men det betyder inte att de kommer att få det.

Studier pekar i många olika riktningar här: Mellan 10 och 50 procent av alla kvinnor tros få fontänorgasmer regelbundet.

8 Vad är en prostataorgasm?


Den speciella orgasm som män bara kan uppnå genom anal stimulering sägs vara djupare och mer intensiv än den orgasm man får genom att stimulera penisen.

Anatomin bakom en prostataorgasm är faktiskt ganska enkel: När en man blir kåt sväller hans prostata upp – prostatan är en körtel som sitter under urinblåsan. Prostatan gränsar till ändtarmen, så om du använder ett finger kommer du att kunna känna något, med storleken av en valnöt, ungefär 3–7 centimeter upp. Genom att stimulera den kommer du eller din partner att kunna uppnå orgasm.

Det finns även dildos speciellt framtagna för att stimulera prostatan.

Prostataorgasm

Prostataorgasme

Att stimulera prostatan kräver glidmedel och försiktighet.

9 Vilken sexleksak är bäst?


Vad som får just dig att gå igång är förstås väldigt individuellt, men vilka produkter som säljer bäst ger ändå en hint om vilka favoriter folk har generellt.

Enligt Sinful, som är Nordens största sexshop, så är de tre bästsäljarna i skrivande stund de här produkterna:

Sexleksak

Vriden glasdildo
© Sinful

Dildon är i vridet glas, vilket inte bara ger den ett särskilt utseende – den tål även både värme och kyla. Lägg den i kylen eller i ett varmvattenbad för extra stimulerande stunder.

Dildo och vibrator
© Sinful

Här har vi både en dildo och en vibrator, så kanske är det ingen överraskning att det är en storsäljare.

Vibrator
© Sinful

Den blåa saken är liten, men effektfull – och kan med sina sju olika vibrationslägen användas på både klitoris, runt anus och på brösten.

*Källa: [Psykologiskinst institutt och Norstat mfl.]

I FORM nr. 11/2023