3 saker du inte visste om orgasmer

Den kan förlänga ditt liv och stimuleras fram med hjälp av brösten. Vi har hittat tre saftiga fakta om den mänskliga orgasmen.

Kvinna får orgasm

Har du svårt att få orgasm? Då kan du se fram emot att leva länge.

© iStock

1. Orgasmer blir bättre med åldern

Hälften av alla kvinnor över 80 uppnår alltid eller nästan alltid sexuell tillfredsställelse. De är också mer nöjda med sina orgasmer än yngre kvinnor. Det visar en studie av 806 kvinnor från San Diego-området i USA publicerad i American Journal of Medicine.

Kvinnornas genomsnittsålder låg på 67 år, och 67,1 procent av dem fick orgasm varje gång eller nästan varje gång de hade sex – på trots att deras sexlust avtog.

Ökande känslomässig och fysisk närhet hos äldre för det sannolikt lättare för dem att uppnå sexuell tillfredsställelse.

2. Engångsligg slutar sällan med orgasm

Även om tanken på heta one-night stands kan få det att ryka ur öronen av upphetsning på många, så är det faktiskt inte den bästa genvägen till orgasm. Åtminstone inte för kvinnor.

En studie visar att bara elva procent av alla kvinnor får orgasm med en okänd partner första gången de har sex, medan 67 procent att kvinnor i fasta förhållanden får orgasm varje gång.

Psykologerna förklarar det bland annat med ”engagemangsteorin”, som bygger på att sexuell tillfredsställelse ökar i takt med fasta pars ökade närhet och tillit.

3. Kvinnor kan få bröstorgasm

Det finns en direktkontakt mellan kvinnans bröst och könsorganen, både hormonellt och genom nerver. Det är praktiskt precis efter en förlossning, då det diande barnet ger livmodern signaler att dra ihop sig igen. Men det har också den effekten att stimulans av bara brösten, och speciellt bröstvårtorna kan ge en del kvinnor orgasm.

Stimulansen aktiverar samma del av hjärnan – sensoriska cortex – som närkontakt med klitoris och vaginan gör.