De här åtta sakerna händer när du inte har sex

De flesta har under livet vita perioder utan sex. Vi har gjort en komplett lista över de saker som händer med kroppen när man inte längre har ett regelbundet samliv. Och det lönar sig verkligen att komma igång med sänggympan igen!

Ett par sitter i sängen utan att ha sex

Man hör ofta att sex är sunt – men sunt för vad? Och vad händer i kroppen när du inte längre har sex regelbundet?

  • Ditt immunförsvar blir svagare – Det har en positiv effekt på immunförsvaret att ha sex. Hos kvinnor förklaras detta med att kroppen gör sig redo för att bli gravid. Denna fruktsamhetsboost går man dock miste om när kroppen har vant sig vid regelbundet sex och inte längre har det.
  • Din sexlust minskar – Många forskare menar att när kroppen går igenom längre perioder utan sex så kommer den minskade hormonella responsen leda till att sexlusten minskar. Detta kan dock variera från person till person.

  • Du blir mer disponerad för stress – Det är allmänt känt att sex kan ha en stressreducerande effekt. Om du har vant dig vid regelbundet sex kan du bli extra utsatt för stress när du plötsligt genomgår en vit period utan sex.

  • Ditt hjärta får inte samma motion – Det finns ett samband mellan sex och din hjärthälsa. Utöver de uppenbara fördelarna med att få upp pulsen, så utsöndrar kroppen vissa hormoner under sex som är bra för ditt hjärta. Sänggympa är lika med hjärtgympa, men skulle du under din vita period lägga lite extra tid på löpbandet så stärker du hjärtat mer än någonsin.

Sex är både sunt och härligt. Men det kan också vara svårt att prata om. Här går vi igenom en rad funderingar kring sex, så du kan ha ett sunt och härligt sexliv.

  • Det tar längre tid för kvinnan att bli våt – När kvinnor blir sexuellt upphetsade blir vagina och vulva våta. Kroppen fokuserar på de delar av kroppen som används. Så när kroppen vänjer sig vid att det inte händer något där nere, så kommer det ta längre tid att komma igång. Så efter en paus får båda hjälpas åt att smörja igång det hela.

  • Du får inte utnyttjat hela din intellektuella potential – Celibat har i många år varit ansett som en metod för att fokusera på andra intellektuella saker än sex. Att sexbrist skulle ha den effekten på oss är dock en skröna. Det har nämligen visat sig att sex får neuronerna i hjärnans hippocampus att växa. Celibat är alltså inte rätt väg att gå, om man önskar sig en skarpare hjärna.

  • Män blir lättare impotenta – Det finns ett samband mellan impotens och sexbrist hos män. Män som går längre perioder utan sex blir lättare impotenta. Därutöver finns det ett samband mellan regelbunden utlösning och mindre risk för prostatacancer – men utlösning kan man ju lyckligtvis fixa själv.

  • Kvinnan blir inte trängre – Man skulle kunna tro att mindre sex gör kvinnans underliv trängre, men så är inte fallet. Vaginans fysiska omfång ändrar sig inte med mindre sänggympa.

Det finns många fördelar med regelbundet sex. När man har mindre sex är man dock inte lika utsatt för risken att få sexuellt överförbara sjukdomar och urinvägsinfektioner – men detta löser kondomer enkelt. Det kan alltså löna sig att krypa in under samma täcke lite oftare.

Lycka till!