Är det sunt att onanera?

Lite soloaktivitet under täcket kan vara både sömnfrämjande och smärtlindrande. Läs här om fler saker det är bra för.

Kvinnofötter under täcke

ONANI | Solo-sex är värt besväret för onani ger många fördelar.

© iStock

Det är inte ett dugg ohälsosamt att avsätta lite njutningstid till sig själv (och kanske sin vibrator). Egentligen är det forskat ganska lite i exakt vad det är som sker i kroppen när vi tillfredsställer oss själva sexuellt, men det råder enighet om att onani för många kan verka avstressande och lugnande. Den effekten tillskrivs en rad hormoner som frigörs när du får orgasm. Det är bland annat hormoner som dopamin, serotonin och oxytocin, som alla är förknippade med glädje och tillfredsställelse.

Samtidigt är onani ett bra och tryggt sätt att utforska sin egen sexualitet på – många sexterapeuter rekommenderar det därför även till kvinnor som har svårt att uppnå orgasm med en partner. Inte för att onani ska ersätta den sexuella samvaron, men för att det kan vara rätt väg till att kvinnan upptäcker vad som fungerar för henne. Här nedanför kan du se vad onani annars förmodas att vara bra för.

Här nedanför kan du se fler saker som onani anses vara bra för

Bind

FÄRRE MENSTRUATIONSSMÄRTOR

De hormoner som frigörs vid orgasm verkar naturligt smärtstillande och kan därför dämpa menstruationssmärtor. Det är inte tala om någon mirakelkur, men för vissa är det ett effektivt komplement i smärtlindringen – även om lusten till orgasm kanske är liten när underlivet blöder.

Pute

BÄTTRE SÖMN

När du onanerar, ökar din puls och din klitoris sväller i takt med att du blir mer och mer sexuellt upphetsad. Hela din kropp spänner sig alltså lite, för att sedan slappna av igen efter klimax – det upplever många som gör det enklare att somna efteråt.

Dobbeltseng

ÖKAD SEXLUST

Mycket vill ha mer – om forskningen går att lita på. 2009, kom nämligen två studier fram till att kvinnor och män som regelbundet använde vibratorer också rapporterade en större sexlust med sin partner.

Hjerne

SUNDARE ÅLDRANDE

Studier har kommit fram till att ju mer sexuellt aktiva de äldre försökspersonerna är, desto bättre klarar de sig i genomsnitt i språk-, minnes- och koncentrationstester. Det kan dock också hänga ihop med att de i övrigt pigga har mer energi över till sex. Det är för övrigt inte forskat specifikt i onani, utan i sexuell aktivitet över huvud taget.

Artikeln publicerades i I FORM nr 9/2021