Så lång tid tar det att få en ny vana

Kan du inte heller få till nya vanor på 30 dagar? Du är inte ensa,. Se hur länge de flesta måste kämpa på innan vanan sätter sig.

Kvinna som tränar på gym.

VANOR - är något av de svåraste att förändra, och nu menar forskare att det kanske är ännu svårare än man tidigare trott.

© iStock

Vill du träna flera gånger i veckan? Eller kanske äta 500 gram grönsaker om dagen?

Oavsett vilken vana du drömmer om kan det hjälpa att veta hur länge du behöver kämpa innan den blir en rutin. Antalet dagar det tar att få nya vanor är forskarna oeniga om. Vissa säger 30 dagar, andra 60 och en del säger att det räcker med 21 dagar.

Har du inte knäckt koden på en månad finns det förmodligen en anledning, enligt en ny studie från Caltech, University of Chicago och Pennsylvania. Studien visar att det kan ta ända upp till sex månader innan en handling blir en vana.

Forskarna undersökte två olika vanor: att gå på gymmet och att tvätta händerna. De hade data från 30.000 gymmedlemmar, som tillsammans tränade cirka 12 miljoner gånger under fyra år, samt 3.000 sjukhusanställda som skulle aktivera ett ID-kort varje gång de tvättade händerna.

Det blev till nästan 40 miljoner handtvättar fördelade på cirka 100 skift. Via artificiell intelligens kartlade forskarna olika mönster i personernas beteende och såg när handlingen blev till en vana.
För de sjukhusanställda tog det i genomsnitt två veckor innan handtvätten satt där, men för gymmedlemmarna tog det 4–7 månader. Hur lång tid det tar att få en vana beror alltså i hög grad på vilken handling det handlar om, sammanfattar forskarna.

KÄLLA: PNAS

3 små steg till sundare vanor

Vägen till en ny vana är enklare att gå om du börjar i det lilla. Här är tre hanterbara delmål.

Ersätt kaffegrädde med mjölk

Det är svårt att ändra hela kosten i ett svep, så börja med enkla steg som att byta ut grädden i ditt kaffe mot mjölk eller standardmjölken mot lättmjölk.

Byt stärkelse mot grönsaker

Blomkål, squash och rotfrukter är perfekta att använda istället för ris, pasta och potatis. Börja till exempel med att byta ut stärkelsen två gånger i veckan, och spara mycket kalorier.

Smyg in extra steg

Drömmer du om att träna regelbundet kan du börja med ett delmål på flera dagliga moment. Ta till exempel trappan istället för hissen, och byt ut soffan mot en kvällspromenad några gånger i veckan.

I FORM 13/2023