Därför ska du prioritera att träffa dina vänner i verkligeheten

Teknologin ger oss oanade möjligheter att hålla kontakt med vänner och familj. Men inget kan ersätta ett verkligt möte. Läs om varför.

Kompisar som ses och har kul.

KONTAKT – Med så många digitala kontaktmöjligheter är det lätt att glömma det fysiska mötet.

© gettyimages

Sms, FaceTime, Skype, Messenger, Instagram, Snapchat, WhatsApp. Aldrig har vi haft så många plattformar för att hålla kontakten på. Och på många sätt är det ju bra. Föreställ dig t ex coronapandemin utan digital assistans för att kunna prata med vänner och bekanta.

Men trots att skärmkontakt är enkelt och bekvämt, är det viktigt att komma ihåg vad ett “äkta” möte kan ge dig. Det finns nämligen flera saker som digitala kommunikationsformer inte kan ersätta.

Kropssprog

Digital kommunikation kan inte ersätta:

Kroppsspråk

En stor del av det sätt vi uttrycker oss på, är icke verbalt. En del forskare menar att det är ända upp till 60–70 procent av vår kommunikation som sker utan ord. Ögonkontakt, kroppsspråk, gester och beröring är exempel på kommunikation som bara sker när vi är tillsammans med andra. Alla är viktiga redskap för att t ex undvika missförstånd, uttrycka värme, vänlighet och acceptans.

Beröring

En innerlig kram, en lugnande hand på axeln eller en arm under din. När vi rör vid varandra frigörs hormonet oxytocin i hjärnan. Ett hormon som också kallas må bra-hormonet. Oxytocin skapar välbehag och lugn och kan till och med verka stress- och smärtlindrande.

Nya minnen

De digitala plattformarna fungerar utmärkt för uppdateringar om stort och smått. Men om du vill skapa nya minnen som ni kan se tillbaka på och prata om i framtiden, behöver ni komma ut och uppleva något tillsammans.

Tillit

Vill du ingjuta förtroende verkar det i regel bäst att träffas ansikte mot ansikte. En arbetsplatsstudie från Massachusetts Institute of Technology visar t ex att chanserna att få “ja” på en förfrågan är hela 34 gånger större när den levereras ansikte mot ansikte jämfört med via e-post.

I FORM nr. 10/2023