Undvik att bli skräckslagen av strömmen av negativa nyheter

Klimatförändringar, stigande priser, våld och krig. Det pågår mycket obehagligt i världen, och det kan vara svårt att inte oroa sig och bli nedstämd. Kan man undvika att bli negativt påverkad utan att stänga världen ute?

Kvinna stänger av teven

NYHETER – De uppdateras dygnet runt, men du kan själv styra över hur ofta du läser, lyssnar och tittar på dem.

© Getty images

Det har nog aldrig varit så att man sätter sig framför tv-nyheterna eller öppnar tidningen för att få sig ett gott skratt eller bli på bra humör. Nej, de flesta av oss läser eller tittar på nyheterna för att hålla oss ajour och följa med i vad som händer i världen.

Känner du dig stressad? Gör I FORMs stresstest här

Men ändå är det som att nyheterna har blivit extra mörka nu – krig, våld, klimat och ekonomisk kris fyller spalterna och nyhetsinslagen.

Och på vissa områden är det objektivt sant att det går utför. Världen har aldrig tidigare befunnit sig i en kris som klimatkrisen, och det hade inte varit krig i Europa på 30 år innan Ryssland invaderade Ukraina, och inflationen är högre än på tre decennier, vilket påverkar matpriser, elräkningar och räntor som ska betalas.

Det är dock också viktigt att understryka att världen på många sätt går rätt väg. Till exempel har den genomsnittliga livslängden ökat globalt sett, barnadödligheten är låg och fler än någonsin har tillgång till rent dricksvatten.

“Oavsett om det är nyheter, artiklar, böcker eller film, så kan vi människor inte låta bli att engagera oss, och det är i grunden en bra sak. Men varje engagemang har två sidor. Vi aktiverar vår medkänsla, men det kan också kännas överväldigande,”
— Kasia Kalinowska, psykolog

Men vad gör man om nyheterna har börjat tära på humöret, och framtiden inte känns så ljus? Och om man generellt har det ganska bra, är det ens värt att oroa sig för världen?

“Oavsett om det är nyheter, artiklar, böcker eller film, så kan vi människor inte låta bli att engagera oss, och det är i grunden en bra sak. Men varje engagemang har två sidor. Vi aktiverar vår medkänsla, men det kan också kännas överväldigande,” förklarar Kasia Kalinowska, som är psykolog.

Du ska inte känna att det är fel att du känner dig överväldigad av nyhetsströmmen. Det är tvärtom ett tecken på att du har en välutvecklad empatisk förmåga, och det är ju en bra sak.

Är dina orostankar på väg bortom kontroll?

En depression kan mycket väl börja som oproportionerlig oro för hur världen ser ut, och en tendens att ta in nyheterna och påverkas av dem. Om du mår dåligt, saknar energi och generellt har svårt att leva ditt liv som vanligt, ska du söka hjälp. Var särskilt försiktig om du eller någon du känner:

  • Isolerar sig från sociala tillställningar.

  • Inte sköter sitt arbete längre.

  • Har svårt att klara en vanlig vardag.

  • Över huvud taget isolerar sig – inte svarar på meddelanden eller i telefonen.

  • Sover dåligt.

  • Ger uttryck för mörka tankar.

Skärmar utan stopp

Utöver att nyheterna kanske har blivit mörkare under de senaste åren, så tillägger Kasia Kalinowska också att sättet vi konsumerar nyheter på har förändrats, vilket påverkar vår möjlighet att distansera oss från dem.

“Gemene man spenderar totalt 6 timmar och 55 minuter på att titta på en skärm, varje dag, och några av de timmarna läggs på att läsa nyheter eller skumma rubriker. Förr i tiden fick man kanske bara de nyheter som visades på teven på kvällen, eller de man läste i morgontidningen vid frukosten. När vi hela tiden blir konfronterade med allt som händer, och påminns om negativa händelser, känns det också mer närvarande och det är inte nödvändigtvis en bra sak.”

Bland annat därför kan det vara till hjälp att bli medveten om hur och när du orienterar dig i nyheterna. Vi har, med hjälp av psykologen identifierat några råd för att inte tyngas ner för mycket när negativa nyheter rullar upp på skärmen och in på näthinnan.