Så hjälper du någon med depression
Har din normalt så festliga väninna blivit tyst och inbunden? Eller möter du lite för ofta en ledsam blick från din granne? Släpp rädslan för beröring. Du kan göra stor skillnad.
Har din normalt så festliga väninna blivit tyst och inbunden? Eller möter du lite för ofta en ledsam blick från din granne? Släpp rädslan för beröring. Du kan göra stor skillnad.
Så gör du om någon i din närhet är deprimerad
Livet känns grått eller bara helt kolsvart. Den ena sömnlösa natten efter den andra och en lång rad självförebråelser. En känsla av avgrundsdjup hopplöshet och brist på mening med allt. Låter det bekant? Eller har du en väninna, bror eller kollega som känner så här? Det är stor sannolikhet för det.Vi är många, flera hundra tusen, som dagligen lider av depression, så det är ingen överdrift att kalla det för en folksjukdom i klass med cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
LÄS OCKSÅ: 10 symptom på depression
Men DU kan faktiskt själv göra skillnad för att bota sjukdomen. Här har vi samlat sex saker du kan göra för att hjälpa någon som är deprimerad.
En depression utvecklas oftast efter hand och därför är det viktigt att lägga märke till ändringar i folks beteende. Om någon du känner blir inbunden, verkar ledsen, är ovanligt
trött eller förlorar intresset för sin omgivning, kan det vara ett tecken på att han eller hon är deprimerad och behöver en klapp på axeln. Av dig.
Ofta orkar en deprimerad inte själv göra något åt sina problem så träd in och visa handlingskraft. Du kan föreslå att du ringer till läkaren och avtalar en tid och att ni går dit tillsammans.
Hjälp till att motivera den deprimerade att följa den behandling läkaren har föreslagit – även om du kanske själv är skeptisk till behandlingsformen.
Skuldbelägg inte den deprimerade och undvik att säga att hon bara ska rycka upp sig. Dra istället ner på förväntningarna på den sjuka, som oftast kan vara både mer sårbar och trött än normalt. Fråga om hon behöver hjälp och säg att du finns till hands om det går så långt som till självmordstankar.
LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden mellan att vara ledsen och deprimerad?
Den deprimerade kan ha oändligt svårt att tro på att det finns en väg ut ur mörkret. Påminn därför honom eller henne om att behandlingen behöver tid på sig för att verka, och att han eller hon nog kommer att få rätsida på sig själv. Uppmana till att gå ut så att den sjuka inte isolerar sig. Försök till exempel att få med henne på en promenad i skogen eller några vändor till simhallen. Den deprimerade mår bra av att komma ut och träffa andra människor, av att få röra på sig och att i största allmänhet få ett litet miljöombyte.
Som vän eller närstående till en deprimerad är det viktigt att du håller koll på dig själv och tar dig tid för dina egna intressen och laddar upp dina batterier. På det viset får du också energi så att det räcker för att ställa upp för den drabbade.